Рафаел Надал върви като влак-стрела към 14-ата си титла на "Ролан Гарос", след като изнесе открит урок на един от най-големите млади таланти в тениса. Матадора разби със 7:5, 6:3, 6:0 Яник Синер, като картината на корта на моменти бе потискаща след първия сет, който обещаваше голяма интрига и дори вещаеше изненада.

Шампионът от турнира в София само преди няколко месеца Синер започна изключително смело и с увереност, въпреки че допусна пробив още в първото си подаване. 19-годишният италианец отвърна с два брейка и поведе, като при 5:4 сервираше за първия сет.

И това сякаш събуди звяра у Рафа, който никак не обича да губи на кортовете в Париж. Случвало му се е общо два пъти в 106 (!) мача в кариерата му на "Ролан Гарос". Надал заигра като някаква машина, а ударите му просто препарираха таланта отсреща.

Яник не се бе срещал досега с такава убийствена ефективност и типичната му самоувереност започна да се изпарява, след като с два поредни пробива Рафа спечели първия сет - 7:5.

След час и една минута, надеждите бяха, че наистина ще имаме сериозен тест за Краля на клея, а и крал на този турнир.

Но не стана така, а и публиката поутихна, защото явно се бе надявала да гледа дълъг и оспорван мач. Вместо това получи наказателна акция, в която бе травмиращо да се наблюдава колко безпомощен може да бъде един иначе толкова добър тенисист като Синер.

Надал поведе с 4:0 експресно във втората част, допусна 2 гейма за противника, но после отново включи на "режим машина" и затвори сета. Той продължи 49 минути, но пак бе дългичък, в сравнение с третия.

Там вече нещата станаха унизителни за младежа, като в един момент той сякаш се отказа. След 30 уинъра за съперника ти, какво можеш да направиш? Надал спечели 81 процента от точките на първи сервис, ретурите му бяха невероятни (58% печеливши), а на мрежата бе с изумителните 12 от 13 отигравания, донесли точки.

Половин час - толкова отне на Надал да затвори с 6:0 третия сет и да отиде на четвъртфинал.

Там го чака Диего Шварцман, който е традиционно много силен играч на клей. Но при 1-10 победи баланс в мачовете помежду им, аржентинецът сигурно не е възхитен от идващия двубой. А и при факта, че Рафа продължава да не дава сет на никого в Париж и на този турнир...

Другата четвъртфинална двойка, която е ясна след днешния ден, е между Новак Джокович и Матео Беретини.