Още един скандал е на път да избухне на "Ролан Гарос", след като италианецът Лоренцо Музети призна, че не контузия го е накарала да се оттегли от мача срещу Новак Джокович.

В понеделник привечер 19-годишният талант поведе с 2-0 сета срещу световния №1, но след това изведнъж импулсът и качеството изчезнаха от играта му и Музети загуби 16 от следващите 17 гейма. Той бе разбит с 1:6 и 0:6 в следващите две части, за да изостава с 0:4 в петия сет, когато се отказа и напусна корта. Естествено, всички световни агенции и медии обясниха това решение с очевидната причина - травма.

Но днес Музети изненада всички.

"Не, не става въпрос за контузия - каза той в Париж. - Всъщност, имах някакви леки болки в кръста, по-скоро крампи и схващания, може би. Нямах възможност да спечеля нито една точка... За какво да играя?

Реших да се оттегля, публиката също спря да ми помага и не ме подкрепяше. Мисля, че така бе по-добре, защото не можех да спечеля нито една точка."

Пълен шок.

Някогашната мегазвезда в тениса Борис Бекер, експерт на "Евроспорт" и бивш №1 в света, коментира ядосан:

"Не може така, просто не може. Трябва да си подготвен физически и психически на това ниво. Не става въпрос само за играта, а за характер. А явно доста от играчите в поколението след Новак, Рафа и Роджър, нямат такъв.

Контузията на Музети, ако е имало такава, не причини отказването му. Аз не го видях контузен, честно казано.

Тук става дума и за волята да играеш, но и за уважение към спорта, съперника и дори към себе си. Падаш с 0:6, стискаш ръката на противника и казваш: ОК, по-добър си, победи ме!

Не може просто да напуснеш корта, защото не виждаш как ще спечелиш..."