Американският тенис талант Дженсън Бруксби предизвика сериозен скандал и много противоречия със своето поведение тази нощ.

21-годишният Бруксби победи аржентинеца Федерико Кория с 3:6, 6:2, 6:3 в мач от първия кръг на Мастърс турнира в Маями, който обаче съвсем спокойно можеше да завърши и с дисквалификация за американеца.

Причината бе, че той на два пъти доста необмислено и опасно хвърли своята ракета, а при вторият случай директно уцели едно от момчетата, подаващи топките.

Видео от постъпката му вижте на MAXSport.live.

Безумно поведение, което е в разрез не само с етичните норми на спорта, но и с официалните правила на тенис турнирите. Подобни действия би трябвало да се наказват с дисквалификация.

Именно така са реагирали реферите десетки пъти в историята при подобни ситауции, а най-пресният и популярен пример е това, което се случи с Новак Джокович на US Open 2020.

Тогава сърбинът в пристъп на ярост изстреля една топка на посоки при вече свършила точка, а за негов лош късмет топката уцели един от лайнсмените. Това доведе до дисквалификация на световния №1 Джокович, който бе и категоричен фаворит за крайния успех. В случая съдията на стола бе категоричен, а и прав.

Ситуацията с Бруксби в Маями обаче бе различна, като и в двата случая младият американец се размина. Първият път с предупреждение, вторият път с една точка в полза на противника.

Дори и самият Федерико Кория настояваше съдията на стола да дисквалифицира Бруксби, когато той уцели подавача на топки с ракетата си.

Дали защото е американски талант на турнир в САЩ, или просто съдията прецени, че да уцелиш един от падавачите на топката не е проблем, но Бруксби продължи мача, който в крайна сметка спечели.

А социалните мрежи полудяха. Феновете на тениса не спират да изразяват възмущението си, а повечето от тях сравняват стореното от Бруксби именно със случая Джокович.