Организаторите на Откритото първенство на Австралия за пореден път в последния месец блеснаха в не много положителна светлина, след като в рамките на 24 часа приеха решение, което впоследствие отмениха.

Става въпрос за забраната на тениски в подкрепа на Пън Шуей, които заляха кортовете на Мелбърн в първите дни от турнира.

Стотици фенове изразиха подкрепа към тенисистката, която изчезна в началото на ноември, след като публично обвини висш китайски държавник в изнасилване.

Нейната липса се превърна в огромен световен скандал, който в крайна сметка накара китайското правителство да предостви записи, на които поне се вижда, че Шуей е жива и в добро здраве. Мнозина обаче се усъмниха, че тя е изгубила своята совбода, а въпросните клипове са инсценирани.

Заради огромния отзвук около драмата с Шуей, стотици фенове в Австралия гледаха мачовете от Australian Open с тениски в нейна подкрепа.

На повечето от тях бе изписано "Къде е Пън Шуей?"

Незнайно защо обаче, организаторите на турнира забраниха на феновете да влизат с подобни тениски, което обаче рефлектира в огромна вълна на недоволство спрямо тях.

Под натиска на социалните мрежи и критиките на много организации, днес "Тенис Австралия" вдигна забраната и от утре феновете отново ще могат да ходят да гледат тенис с подобни фланелки.

Оправданието на организаторите за забраната бе, че това е абсолютно политически слоган, който е в разрез с правилата, приети от турнир още със създаването му.