По-строги наказания за непристойно поведение на корта очакват провинилите се състезатели, обявиха от Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP). Ръководството на организацията също преразглежда правилата за налагане на санкции при повтарящи се нарушения.

Австралиецът Ник Кирьос например бе глобен с общо 60 хиляди долара в два поредни турнира - в Индиън Уелс и Маями (САЩ), а мнозина призоваха и за негово дисквалифициране, както се случи с германеца Александър Зверев на състезанието в Акапулко (Мексико) през февруари.

"Съдийският екип на ATP беше принуден да вземе по-строги мерки при отсъждане на различни нарушения на правилата за поведение", заяви президентът на асоциацията Андреа Гауденци.

"В допълнение, преразглеждаме кодекса, както и дисциплинарните процедури, за да се уверим, че той предвижда подходящи и актуални наказания за сериозни и повтарящи се нарушения", добави той.

Кирьос бе глобен с 35 хиляди долара след загубата си от Яник Синер на турнира в Маями, когато критикува съдията и счупи ракетата си. В Индиън Уелс след поражението от Рафаел Надал, австралиецът също разби ракетата си, която отскочи и почти удари едно от момчетата, които гонят топките. За поведението си там, тенисистът бе глобен с 25 хиляди долара. Той обаче спечели 350 хиляди от наградните фондове на двата турнира.

На олимпийския шампион Александър Зверев пък бе наложена осемседмична забрана след гневния му изблик по време на надпреварата в Акапулко.

Асоциацията на професионалните тенисисти получи сериозни критики за прекалено либералното си отношение към подобни сцени.

"Случилото се показва в лоша светлина нашия спорт, което се отразява на всички и изпраща лошо послание към феновете, особено по-младите", каза още Гауденци.