Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс заяви, че по всяка вероятност тенисистите, които нямат ваксина срещу COVID-19, няма да бъдат допуснати до участие на Australian Open през януари. Мелбърн, столицата на австралийския щат, ще приеме първия турнир за годината от Големия шлем в средата на първия месец от 2021.

"Ако някой играч не е ваксиниран, то не мисля, че ще получи виза за Австралия. Ако все пак това се случи, по всяка вероятност ще трябва да премине през няколкоседмична карантина. Сигурен съм, че ако не съм прав по темата, то правителството ще ме поправи", коментира ситуацията с ваксините Андрюс.

"Вирусът не се интересува от това на кое място в ранглистата сте или колко турнира от Големия шлем сте спечелили. Това няма никакво значение. Трябва да сте ваксинирани, за да пазите както себе си, така и останалите", смята още Андрюс.

Австралийският министър-председател Скот Морисън обяви миналата седмица, че от 1 ноември международното пътуване от и до страната отново ще бъде разрешено за граждани и постоянно пребиваващи, но добави, че не е взето решение за хората, които се нуждаят от виза.

Последното издание на Откритото първенство на Австралия бе изместено с три седмици заради пандемията, а играчи и треньори трябваше да да изкарат задължителна двуседмична карантина при пристигането си на континента.