Отзвуците от събитията предхождали тазгодишния Australian Open продължават да звучат, въпреки че от турнира вече минаха почти шест месеца.

Около надпреварата се говореше повече за депортацията на Новак Джокович, който въпреки че имаше медицинско разрешение, не получи позволение да играе заради липсата на ваксинация.

Освен Ноле проблеми имаше и чешката тенисистка Рената Ворачова, която беше депортирана дори преди сърбина, макар също да имаше нужното медицинско разрешение. През януари тя също беше арестувана и заключена от властите.

Ворачова реши да не обжалва тогава, но започна правна битка с Australian Open и това й позволи да възстанови визата си. Така тя вече има право да играе в Австралия, въпреки липсата на ваксинация.

Тази новина може да носи надежда на Джокович за турнира през следващата година, но не съвсем. Властите в Австралия уточняват, че двата случая са коренно различни.

"Ние открихме, че нейното медицинско разрешение не среща стандартите на министерството на здравеопазването на Виктория. Макар и да не беше ваксинирана, няма закон, който те спира да влезеш в страната. Тя обаче е дала истинни отговори в декларацията за пътуване и е предоставила необходимите убедителни доказателства за медицинската причина", се уточнява в изявлението.

Въпросната причина е неразположение в тялото на 38-годишната чехкиня, което я принуждава да отложи ваксинацията с няколко месеца. Освен това е била болна от коронавирус малко преди пътуването.

Голямата разлика в становището за двамата тенисисти е откритата позиция на Джокович против ваксините.

"Ворочова никога не е поддържала позиция против ваксинирането, следователно нейното присъствие на австралийска земя няма да представлява обществена заплаха за здравето. Джокович показа презрение към политиките на изолация и ясно изрази позиция против ваксините, което напълно разграничава двата случая", пише в писмото си компетентния орган.

Освен това съдът признава, че санкцията срещу Ворачова е имала "много негативно въздействие върху професионалната й кариера".

Трябва да се припомни, че към този момент Джокович има забрана да влиза в Австралия в продължение на следващите три години заради депорацията му. Единствено министерството на имиграцията може да предостави нужния документ, който да "опрости" сърбина. Другата му възможност е смяна на правителството на щата Виктория.