Най-актуално име в женския тенис в момента е на Ема Радукану, която сензационно спечели US Open в неделя. Британската тийнейджърка е суперзвезда в Обединеното кралство, заглавията с нея гледат от всяка медия, а и светът се интересува - кое е това момиче с азиатски черти, което направи на пух и прах всички прогнози и логика в Ню Йорк през изминалите две седмици?

Ема е на 18 години, като родното място на момичето е Торонто, Канада. Семейството обаче се мести в Лондон, когато тя е на 2. А семейството си го бива като корени и произход.

Бащата Йън е румънец, майката Ренее е китайка. И двамата са с финансово образование, като се срещат в Канада, където са потърсили по-добре платена работа от страните, в които са родени. Днес таткото се занимава изцяло със спортната кариера на дъщерята, но майката продължава да работи в банковия сектор в Лондон.

Бащата е маниак на тема спорт, но и изкарал няколко курса по спортен мениджмънт и, най-важното, по спортна психология.

Той стига до прозрението, че за е успешна дъщеря му в спорт, в който конкуренцията е убийствена, тя трябва да има нещо екстра, нещо допълнително към качествата с ракета в ръка.

Ема спортува от 3-4 годишна, като се занимава усилено, а не на любителски, с един куп неща.

"Баща ми искаше времето ми извън училище да е запълнено със спорт - спомня си шампионката. - Той бе привърженик на "тезата за 10 000 часа", която е популярна в спортната психология. И е избрал нея, за да се развивам. Днес се вижда, че това е бил правилният избор, колкото и да ми беше тежко."

Правилото за 10 000 часа е отдавна формулирано, но и много оспорване в съвремения свят. То пропагандира, че това е необходимото минимално време за занимания със спорт в най-ранна възраст, за да може едно дете да стигне до нива - физически, като технически качества и ментална подготовка, за професионално развитие на високо ниво.

Снимка: Getty Images

При петчасов тренировъчен режим на ден, това би означавало почти 7 години без почивка, ежедневно... Разбира се, това е изключително натоварване и ангажимент, а и напоследък се налага разбирането, че такъв подход може да работи само в спортове със строг профил на техническите изисквания - спортна и художествена гимнастика, например.

Но Радукану-старши иска дъщеря му да върви по пътя на огромно натоварване, при това - всестранно такова. Той търси това "екстра" в нейното тенис съзравяне, чрез други игри и спортове.

Ема кара усилени курсове по балет 3 пъти в седмицата, играе по 1 час голф дневно, тренира по 3 часа тенис или баскетбол, кара ски през уикендите поне по 4 часа, минава занимания по борба, както и по... картинг.

"Нищо не е по-добро като тренинг на психиката и концентрацията от моторните спортове, там си сам и нямаш право на грешка", твърди румънският баща на тенис-сензацията.

Всички тези теории днес се оспорват и оборват, но ето, че в случая резултатите са налице. Поне засега.

"Не знам по колко часа на ден тренирах и спортувах, нямам точен спомен. Баща ми не приемаше никакво отказване, а постепенно един по един отменяше спортовете от програмата ми. Той бе решил, че най-важен е тенисът, а и това бе, което аз исках да правя. Но преди да се концентрирам изцяло в този спорт, минах през години в останалите. И през цялото това време и двамата с майка ми бяха безкомпромисни към оценките ми в училище", разказва британската тийнейджърка.

Особено по два предмета, бихме добавили. Днес Радукану е на път да завърши гимназиалната фаза на образованието си с пълен отличен по математика и икономика. Очевидно - това е бил основният акцент в амбицията на родителите.

Колеж, университет? Има време. След невероятния успех на US Open, плановете отиват към момента за пълно концентриране върху тенис кариерата, а след някоя и друга година, може да се мисли и за преследване на дипломи.

Снимка: Getty Images

Бащата вече разглежда възможностите за преместване на ново място, свързано изцяло с по-добри условия за тренировки и подготовка на дъщеря му. Майката е съгласна - те могат да си позволят това като ход, след като само за победата в Ню Йорк тяхната любима щерка донесе в банковата сметка 3 500 000 долара. С новите рекламни ангажименти и припечеленето преди това, парите от Ема още докрая на тази година ще станат близо 4 500 000 долара.

А, да - почти да забравим. Две са големите страсти на тенисистката извън спорта, който я направи световна звезда на 18 г., а изглежда неизбежно и да я направи доста богата. Ема Радукану е луда по конния спорт, като ездата е едно от нещата, които е тренирала като дете. Добавете го към гореизброените и опитайте да си представите как е изглеждало ежедневието на това хлапе.

Но днес тя дължи своята гъвкавост именно на ездата и на борбата. Има страхотен старт при излизане на мрежата - нещо, което според нея и е да баскетболът, а психически не се притеснява от никого (според таткото - това е ефектът от картинга).

Разбира се, това е идеалистична и твърде опростена картина и анализ на ранния успех на тенисистката. Фактите обаче са, че на 18 Радукану е шампионка от турнир в Шлема и може би видяхме началото на една славна кариера.

Снимка: Getty Images