България започва участието си на световното първенство по волейбол за жени днес, като в 20 часа се изправя срещу Германия в Арнхайм (Нидерландия). Срещата ще предава MAX Sport 1 HD, а тя е старт на участието ни в една по-специална надпревара.

През целия уикенд и в Нидерландия, и в другата страна-домакин Полша, се акцентира именно върху това - препратки към историята, като шампионатът бележи юбилей от раждането на форума.

70 години минаха от първото световно първенство при жените във волейбола. И България е един от осемте отбора-финалисти в него. Турнирът е в Москва и е открит лично от Сталин, а шампион става точно СССР. Българките са четвърти, а германките изобщо ги няма. Всъщност, само Франция е представител на Западна Европа, а екзотиката идва от участието на Индия.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ СЪБОТА И КАКВО ПРЕДСТОИ НА СВЕТОВНОТО>>>

Днес нещата са различни и женският волейбол е глобален спорт, а в нашата група С се очертава голяма битка между шестте тима за четирите места, които дават квота за втората фаза.

Германките, които срещаме днес, са №11 в ранглистата на FIVB при жените (ние сме 15-ти). В понеделник ни чака среща със световните шампионки от Сърбия, в четвъртък играем със САЩ, който пък е актуален олимпийски първенец, в петък се изправяме срещу Канада (от нашата черга, те са №17), а в събота играем с Казахстан, който е абсолютният аутсайдер в компанията.

Но като говорим за аутсайдери...

В събота Тайланд хвърли първата "бомба", като удари в петгеймов мач Турция - 3:2 (17-25, 31-29, 22-25, 25-19, 15-13). В същата група В Доминиканската република не остави шанс на Корея - 3:0 (25-19, 25-12, 25-15).

Програма за днес:

14 ч Белгия - Кения (група А)

15 ч Китай - Аржентина (група D)

15,15 ч Япония - Колумбия (група D)

17 ч Нидерландия - Камерун (група А)

20 ч Германия - БЪЛГАРИЯ (група С) по MAX Sport 1 HD

21 ч Сърбия - Канада (група С) по MAX Sport 3 HD.