Поставеният под номер 10 Димитров загуби от шестия в схемата и трикратен финалист в турнира Анди Мъри (Великобритания) с 4:6, 7:6(5), 3:6, 5:7.

Вижте снимки от мача>>>


23-годишният хасковлия не успя да повтори четвъртфинала на "Мелбърн Парк" от миналия сезон, но все пак си осигури 180 точки за ранглистата на АТП и 175 хиляди австралийски долара от наградния фонд.

Двубоят започна отлично за българина, който набързо поведе с 3:0, но в последствие Мъри спечели 9 от следващите 11 гейма, за да вземе първия сет и да поведе с 3:1 във втория.

Димитров успя да изравни за 3:3, но отново допусна пробив за 5:6 и шотландецът сервираше за втория сет. Хасковлията успя да си върне пробива, а след това спечели тайбрека със 7:5 точки.

Мъри отново взе предимство, след като проби за 5:3 в третия сет. Димитров започна отлично четвъртата част с ранен пробив. При 5:2 българинът пропусна мачбол при сервис на Мъри, а след това британецът реализира два поредни пробива и направи обрат в сета, а с това взе и мача след 3:42 часа игра.

Британецът имаше леко предимство в почти всички компоненти на играта, но най-същественото беше в броя на непредизвиканите грешки - 35 срещу 51 на Димитров.

"Мисля, че и аз направих добър мач. Григор е невероятен атлет, много е бърз на корта и стига до топки, които другите не могат. Неговите мачове винаги са атрактивни, каквато беше и днешната среща", заяви след мача Мъри, финалист в турнира през 2010, 2011 и 2013 година, цитиран от БТА.

"Имах късмет в четвъртия сет. Няколко пъти мрежата се намеси в моя полза. Спечелих последните пет гейма, но съвсем лесно можеше и да загубя", допълни той. На четвъртфиналите британецът ще срещне местния любимец Ник Кириос.