През идната седмица българската звезда ще стартира като поставен под номер едно в Стокхолм, а месецът ще завърши в Париж, където е последният "Мастърс 1000" за годината.

Колко близо е Григор до това да е сред най-добрите 8 тенисисти само за 2017-а и да попадне за първи път във Финалите на годината в тениса - украшението в Лондон?

Отговорът е: Много, много близо. Григор ще е №8 в ранглистата на ATP от понеделник, но е номер 5 в списъка "Надпреварата за Лондон", където се отчитат точките само за 2017 г.

Тоест - за да не стигне до Финалите, трябва да бъде изпреварен от цели четирима играчи.

Точките на Димитров в момента са 3275, като в Стокхолм се очаква да бъдат добавени още - българинът е фаворит дори за титла в Швеция. Дори обаче да мине само 2 кръга, Григор ще е гарантирал участие в Лондон, защото няма как и Марин Чилич (3175), и Давид Гофен (2740), и Пабло Карено Буста (2595), и Сам Куери (2435) да го изпреварят.

При два елиминирани съперника в Стокхолм, Григор ще вземе 45 точки и ще мине 3300, което е недостижимо за четиримата преследвачи едновременно в оставащите турнири до Лондон.

Реалистично, смело може да се каже, че единствен Чилич има шансове да мине пред Димитров в "Надпреварата за Лондон".

Също така и спокойно може да се прогнозира, че Григор ще завърши годината в топ 6 на ранглистата.

Съвсем близо е моментът, в който той ще прескочи Новак Джокович и Анди Мъри, които пропуснаха втората половина на годината с травми и губят много точки от натрупаните през 2016 г. в турнирите, които сега пропускат.