- Г-н Гарибов, следите ли събитията в ЦСКА?
- Разбира се, все пак работих там. Научавам всичко, което се случва в клуба, интересно ми е дали новите собственици ще се справят със ситуацията.
- Наближава времето за лицензиране, ЦСКА ще получи ли лиценз или пак ще има проблеми?
- Този път смятам, че нещата са далеч по-добре от миналата година. Научих, че сега се работи много по-сериозно, подготвени са документи и ЦСКА ще получи лиценз. И сега, както и миналата година клубът има задължения към НАП, ДАМС, бивши футболисти и треньори, но в момента се прави нещо. Когато институциите видят, че имаш договорка с даден играч да се разплатиш с него, когато действаш, а не се криеш, тогава и да имаш задължения, няма да ти бъде отказан лиценз. Ще ви кажа, че ЦСКА продължава да дължи пари на Велизар Димитров, Петре, Тунчев, Стойчо Младенов и още доста бивши играчи, но са сключени споразумения за разплащане. Когато лицензионната комисия види, че има такива документи, че има ясна финансова структура, тя ще е далеч по-снизходителна.
- Кой подцени ситуацията миналата година?
- Най-много Александър Томов. Все пак той е най-високо в йерархията и в един момент трябваше да вземе някакво адекватно решение. А Томов се покри тотално. Когато нещата вече отиваха на зле, предложих няколко варианта. Първият бе да се увеличи капиталът, а вторият да се отделят резерви, с които да се погасят задълженията. Томов обаче беше уверен, че не може да се стигне до отнемането на лиценза. Той смяташе, че като изнесем цялото финансиране на ЦСКА на светло, клубът е застрахован от подобен срив. Ние наистина финансирахме клуба прозрачно – давахме заплати през банки, на карти, а не по тъмно в пощенски пликове. Изнесохме на светло финансите и от това, като че ли пострадахме. Томов си мислеше, че след като клубът действа прозрачно, БФС ще се смили и няма да ни отнеме лиценза. Но това не стана, защото лицензът ни бе отнет директно от УЕФА.
- Да, но г-н Томов още твърди, че УЕФА няма нищо общо, а лицензът е отнет на местно ниво, т.е. от БФС? - Няма такова нещо. Лицензионната комисия към БФС действа по правилата на УЕФА. Това, че хората работят в кабинета на “Иван Асен II”, а не в Швейцария например, няма никакво значение.
-По този повод, какво очаквате от делото, което Александър Томов заведе срещу БФС в Лозана?
-От него нищо няма да излезе. ЦСКА няма да спечели, а дори ще трябва да плати такси в размер на около 40 хиляди франка. Има двама души, които са запознати в детайли с делото – Иво Ивков и Ивайло Дерменджиев. Щом един от тях ми каза, че ЦСКА няма никакъв шанс, значи е така. Томов обаче иска до последно да пробва, но няма смисъл.
-Защо миналата година не направихте погасителен план за задълженията към НАП?
-И с това доста се спекулира. От 2 години насам има промени в кодекса, според които някои задължения не могат да се разсрочват. Имаше възможност да разсрочим дългове към НОИ, но ние нямахме такива, а имахме към НАП. Става въпрос за около 800 хиляди лева данъци върху доходите на служителите в клуба. Тази сума нямаше как да бъде разсрочена, а трябваше да бъде платена незабавно. Лошото тогава бе, че всички, към които ЦСКА имаше дългове, започнаха да предявяват искове – ДАМС, играчи, клубове и т.н.
-Имаше ли реална опасност ЦСКА да играе във "В" група?
-Да, защото УЕФА отнема професионалния лиценз на дадения клуб. Това означава, че те пращат направо в аматьорска дивизия. Ние обаче успяхме да поизчистим част от задълженията и спасихме положението. В този момент най-много помогна Емил Костадинов. Той успя да уреди редица трансфери, от които излязохме на печалба и така събрахме парите. Давахме и лични пари, за да помогнем.
- По-късно обаче Александър Томов обвини вас, Костадинов и Димитър Стефанов, че сте взели големи премии за шампионската титла?
- Томов не е лош човек, но светлините на прожекторите го променят. Той обича да лъже, прави го без да му мигне окото, а само преди няколко минути може да ти е обещал съвсем друго. Той лично обеща членовете на УС да вземат премии за шампионската титла. Защото, съгласете се, не може Костадинов да е съдействал за всички трансфери, да е сглобил добър отбор и след това при успех да не вземе нищо. Категорично ви казвам обаче, че никога не сме взимали премии преди това да са направили играчите и дори последният служител на Панчарево. За тези премии Томов обеща пред всички, но когато след няколко дни отидох да подпише документите, взе да увърта, типично в негов стил. Казах му: “Като си толкова за тези пари, не ги искам, ама плати поне парното в школата”. И ние в крайна сметка не взехме бонусите. Аз все още имам да взимам пари от ЦСКА за неизползвани отпуски. Никога обаче няма да се заям за дребни суми и по този начин да попреча за даването на лиценза. Костадинов и Стойчо Младенов също имат да получават пари.
-Съжалявате ли, че работихте в екип с Александър Томов в ЦСКА?
-Не, аз моята работа си я свърших, въпреки че за отнемането на лиценза вина имаме всички, а не само Томов. Лошото е, че той не проумя, че разполага с добър екип – в мое лице, както и на Костадинов и Митко Стефанов. Финансовият отдел също работеше добре. Не може обаче само да обещаваш, а после да не изпълняваш. След победата над Левски през есента каза на момчетата, че ще вземат по 10 хиляди лева премии. Хубаво, платихме бонусите, но с тези пари можеше да покрием други разходи. Аз винаги съм казвал, че в ЦСКА винаги е имало пари, но не се управляват по разумен начин. В много случаи парите сякаш отиваха на вятъра.
- Вярно ли е, че Томов ще получи сериозна комисионна след продажбата на клуба?
- Да ви кажа, не вярвам в това. Новите собственици трябва да погасят доста задължения, да върнат пари на "Кремиковци" и за Томов просто няма да останат.
- Има информация, че Жеваго държи част от акциите и новите шефове от "Титан АС" трябва да ги откупят, за да се осъществи сделката?
- Миналата година Жеваго подписа предварителен договор за покупката на ЦСКА. Тогава той имаше контрол над всички акции, а не върху част от тях, но така и не ги придоби, защото се отказа да купи клуба. Акциите на ЦСКА са в три сертификата и вървят в комплект. Жеваго помагаше няколко пъти с пари, а и отделно даде сума на Прамод Митал, която е записана във всички документи и се нарича аванс за покупка на акциите на клуба. Всички тези дадени пари украинецът сега иска да си ги върне, което е напълно нормално.
-Ще остане ли Александър Томов в ЦСКА и след продажбата на клуба?
- По-добре е да се оттегли, но нали знаете, че той винаги ни е приготвил някаква изненада. Има и друго нещо. Томов като го гледам няма дълго да издържи със здравето, скоро време ще се хване за сърцето. В последните две години бе под постоянно напрежение. Още помня миналото лято как искаше да излезе сам от сградата на "Армията", а под прозорците дебнеха обезумели фенове. ЦСКА вече не е работа за него. Новите собственици от "Титан АС" също влизат малко на магия във футбола. Те имат бизнес, който зависи изцяло от общински решения. Днес например чистят боклука на Варна и Бургас, а утре им прекратяват договорите и те приключват, както стана с прословутата фирма "Новера", която чистеше София. На ЦСКА са необходими два акционера – в случая "Титан" и още един. Това иска да направи и Тодор Батков в Левски. Затова толкова тръби в последно време, че иска още някои да му помага и да си разделят акциите, за да му е по-лесно.
-Какво става с делото срещу вас за присвояване на над 30 милиона лева от "Кремиковци" и ЦСКА?
- Какво да правя, на 3 април трябва да се изправя пред Софийски градски съд и да се защитавам, да казвам, че не съм от лошите. И всичко това заради безкрайните далавери на Томов и Митал. Те са виновни аз да вляза в съда. Но имало да става, станало е. Делото е заради прословутото хвостохранилище на "Кремиковци". Някои неща не бяха изпипани. Лошото е, че индиецът го няма в България и никой не му потърси отговорност. Аз и Томов останахме тук и ние трябва да оберем пешкира.
- Страх ли ви е от евентуална присъда?
- Не, защото, няма да се стигне до тежко наказание. Готов съм със задна дата да понесем някакви глоби, но нека изчакаме, за да видим какво ще се случи.
- Каква далавера стана с това хранилище, къде отидоха парите от него?
- Въпросното хвостохранилище е вид залог в полза на ЦСКА. Прамод Митал обеща, че 90 дни, след като то бе заложено, ще плати, за да се върне на "Кремиковци". Но индиецът изчезна. След това Жеваго бе почти сигурен купувач на комбината, а и на ЦСКА, и по този начин хвостохранилището премина в негови ръце. Така при продажбата на клуба в ръцете на "Титан АС" хвостохранилището и едно общежитие трябва да се върнат на "Кремиковци". Те са включени в цената за сделката с ЦСКА. Отделно от това евентуалните нови собственици трябва да покрият задълженията на клуба.