Отново е време за Game ON - видео поредицата на Dir.bg, която ще ви накара да се откъснете от натовареното ежедневие, да се посмеете и да научите нещо ново и различно за популярни български спортисти, музиканти, певци и артисти. В Game ON водещият Деян Веселинов се изправя срещу срещу своите събеседници в предизвикателство "един на един", а двубоите се провеждат под формата на видео игра на конзола.

Българският баскетбол със сигурност е далеч от най-добрите си дни, но въпреки това някой от двигателите на спорта у нас от години, продължават да са главните фигури на клубно и национално ниво. 

Днес ви срещаме отблизо с баскетболната звезда на Левски - Чавдар Костов.

Той е шесткратен шампион на България по баскетбол, както и единственият действащ национал с класиране на три европейски първенства. Костов има най-голямата брада в българския професионален спорт, а освен това спокойно може да се каже, че е и един от най-добрите рибари сред баскетболистите. 

Снимка: dir.bg

Чавдар Костов или както го наричат приятелите му “Чаво”, пристигна за виртуалното ни дерби, като след битка на ММА ринга - с подут нос, разцепена глава, контузен пръст и още болежки, но понякога и това е част от цената, която професионалните спортисти плащат, особено в контактен спорт, какъвто е баскетболът. Е, в Game On безопасността е на първо място, а възможността за контузии е сведена до минимум. Избираме най-голямото английско дерби между Ливърпул и Манчестър Юнайтед да е битката ни пред екрана. Футболът не е чужд на Чавдар Цветков, както и волейболът, който е първия спорт, с който започва да се занимава като дете.  

“ Баскетболът не беше първият спорт, който исках да практикувам. Бях се записал да тренирам волейбол, 2-3 месеца, но треньорът не беше много сериозен и аз загубих желание да играя. Насочих се към баскетбола случайно. Треньорът Иван Коконов ме погледна и каза, че вижда потенциал в мен. На 15 годишна възраст осъзнах, че ще мога да играя и на професионално ниво. Тогава доста хора проявяваха интерес към мен. Започнах да играя в “Академик Лукойл” тогава. Тити Папазов тогава беше треньор, започнаха да ме взимат и в мъжете и осъзнах, че нещата ще бъдат по-сериозни. “ 

В първите си стъпки в професионалния спорт, Чавдар Костов дели една съблекалния със звезди като Тодор Стойков, Прийст Лодърдейл, Браян Смит, Дечо Коешинов  и още куп играчи на най-високо ниво в българския баскетбол. 

“Имах възможността да играя с играчи, които са били в НБА и играят именно на моята позиция. Конкуренцията беше много голяма. Доста трудно се получаваха нещата за мен. Бях и психически и физически мачкан от тях и ми беше доста трудно. Тогава играех и за мъжете и за юношите. Данчо Колев ми беше треньор, а той е голям максималист. Много ме натискаше да тренирам и вярваше, че мога да направя нещо голямо, така че съм му много благодарен за този престой като юноша в Академик, защото много е работил с мен и със сигурност е оказал голямо влияние в кариерата ми.” ни разказва Чавдар. 

След усилени тренировки и лишения идва моментът и за първата покупка с пари изкарани от баскетбол. 

“Никога няма да забравя, че си купих първата кола - БМВ, 94-а година, трета серия, с първата премия, която взех. Още нямах книжка, трябваше да я взема след два месеца” спомня си Костов

Той среща и любовта на живота си - Ани в баскетболната зала. Успява да я очарова след дълга среща в София и така вече 15 години, като от година семейството нараства с раждането на дъщеря им. 

“Детето е много добре, започва да не слуша, показва характер, много сме щастливи” споделя Чавдар 

Снимка: dir.bg

Въпреки, че баскетболът не попада под светлината на прожекторите в последното десетилетие, националният отбор успя да да постигне голям успех, класирайки за за Европейското първенство през 2022 година. Тимът си осигури място на шампионата на стария континент след като надви считаната за абсолютен фаворит селекция на Латвия в края на квалификациите и ще играе с най-добрите тимове в Европа. 

“Може би и треньорът не очакваше да бием Латвия като гости. Беше феноменално и емоцията, която беше на терена беше уникална. Връщайки лентата назад, настръхвам. Селекциноерът Росен Барчовски вдигна кръвно след мача, прилоша му, загуби баланс, много адреналин и емоция изпита и той, когато се класирахме.”  

Стигаме и до любимото хоби на Чавдар Костов- риболовът. Оказва се, че сред някой от най-добрите баскетболисти у нас, има сериозни играчи и в риболовните среди. Освен Чавдар Костов, запалени рибари са още Веселин Веселинов, Тенчо Банев, Васил Евтимов и Хриси Димитров. Приятелската конкуренция между “рибарската мафия в баскетбола” е не само на паркета, но и на водоемите. 

“От малък ходих на риболов. Сега основно ходя да ловя шарани. Всяко свободно време, което жена ми ми даде да имам, ходя за риба. Най-големият шаран, който съм хващал тежеше 23 килограма и 300 грама. Може би детето ми след 10 години ще бъде тези килограми. С другите рибари-баскетболисти имаме много забавни истории. Особено, Биг Вас (бел.авет Васил Евтимов), когато е за риба постоянно иска да има състезание - кой ще хване по-голямата риба, кой ще хване повече риба. Засега Хриси Димитров е с най-голямата хваната риба от тази група” 

Чавдар Костов без конкуренция печели и приза най-голямата брада в българския баскетбол. Именно заради брадата получава и прякорът българския Джеймс Хардън. Звездата от НБА също е с голяма брада, която се набива на очи, но тази на Костов не му отстъпва по никакъв начин, напротив. 

“Всичко тръгна от един бас в Гърция, когато за първа година играех там. Бях се хванал на бас с един от съотборниците ми кой ще издържи по-дълго без да се обръсне. Свърши сезона и аз така и не се обръснах. Тогава си спомням, че в националния отбор Тити Папазов ме умоляваше, казваше ми - не мога да те гледам с тази брада, махни я. Бяхме в Германия за мач и беше голямо надуване на главата да я махна и тогава даже пазя клипа как Папазов ме бръсне за първи път. Сега, ако някой ме види без брада, ще е шок.” 

Как се намира баланса между забавленията, тренировките и мачовете, кои са силните и слабите страни на Чавдар Костов, както какво удоволстворение му носят забивките в сравнение с тройките в баскетбола? Отговорът на тези и още интересни истории можете да видите вв неподправения разговор с национала в новия епизод на GAME On. 

 

Снимка: FIBA