След куриозния мач във Видин, при който на игрището се появиха шестима баскетболисти за Шумен, съдиите и комисарят на срещата бяха наказани, научи BGbasket.com.

Това е станало миналия петък - още преди изиграването на двубоя в Шумен, на който Видабаскет не се яви.

Тримата рефери Стефан Ефтимов, Вилислав Гатев и Христо Христов ще бъдат извън нарядите за три седмици. Дежурният представител на Българската федерация по баскетбол Иван Василев пък е със спрени права за две седмици.

Председателят на Съдийската комисия Владимир Цеков обясни пред BGbasket.com причината за различните наказания. "Това не е грешка на комисаря, съдиите са отговорни за това какво става на игрището", заяви той.

Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков също сподели мнението си по темата: "Това е една ситуация от играта. Тълкуването е, че нередовен състезател е този, който не е картотекиран правилно, а не този, който е влязъл. Има наказание за шест човека, но то не е изпълнено от съдиите, така че те си понасят отговорността. Съжалявам за тази грешка, това не е първият случай. Неприятното е, че е в края и решава мача, затова те са наказани", заяви той пред BGbasket.com.

Глушков коментира и отказа на Видабаскет да пътува до Шумен за вчерашния мач от А група, в резултат на което получи служебна загуба.

"Това си е тяхно решение. Губят втори мач и обвиняват съдиите. Не казвам, че тази грешка е допустима. Тя се е случвала и не гарантирам, че няма да стане пак. Така беше, като си говорихме за четвъртия и петия чужденец на игрището. В общи линии трябва да се обръща внимание и да се следят тези неща. Първо грешката е треньорска, след това съдийска. Само че, ако треньорът бъде хванат, ще бъде наказан. Няма ситуация, за да бъде преигран мачът в този случай, съжалявам", завърши Глушков.