Олександър Усик записа 18-ата си победа на професионалния ринг след единодушно съдийско решение срещу Дерик Чисора на "Уембли Арина" в Лондон.

191-сантиметровият украински гигант спечели бой, който го затвърди като претендент №1 за световната титла в тежката категория във версия WBO, където поясът е в ръцете на Антъни Джошуа. Усик е с баланс 18-0 на профиринга и е убеден, че той ще е следващият съперник на Ей Джей, ако британецът се справи с Кубрат Пулев на 12 декември.

Джошуа изгледа битката на украинеца с Чисора от първите редове на празната за публика зала, като едва ли е бил изумен от видяното. Мачът бе интересен, но не и от висока класа. Усик имаше предимство след равностойни първи 4 рунда, като в седмия и осмия ситуацията на съперника му на моменти бе критична и той търсеше опората на въжетата, за да не отиде на пода.

Нокаут обаче нямаше и след 12 рунда трите съдийски карти показваха: 117-112, 115-113, 115-113 - все в полза на Олександър. Според всички експерти, отразяващи срещата - убедително и заслужено.

"Ти си следващият, идвам за теб!", закани се малко артистично победителят, търсейки с поглед в залата Джошуа. Антъни си бе тръгнал отдавна, видял достатъчно.Знаех, че ще е трудно. Чисора е голям, здрав мъжага. Но в тази категория лесни мачове няма.

Моята цел остава съвсем ясна - да обединя титлите и да съм абсолютен световен шампион в тежката категория!"

На моменти Усик бе впечатляващ с чистите си удари, които успяваше да пласира през защитата на Чисора.

Но това не е и невероятно постижение - 36-годишният британец е известен именно с това, че се бие смело и атакува докато е свеж, допускайки много удари по себе си в мачовете. Поне никога, когато Чисора е на ринга, не е скучно.

Усик и Джошуа имат стара история, но никога не са се срещали. Непобеденият на професионалния ринг украинец стана олимпийски шампион в Лондон 2012 в категория до 91 кг, побеждавайки на полуфинала Тервел Пулев, а на финала - италианеца Клементе Русо.

Час по-късно злато взе и Джошуа, в категория над 91 кг (супертежка), като с много спорно решение надделя над друг представител на Италия - Роберто Камареле.

Усик и Ей Джей станаха професионалисти през лятото на 2013-а, като от тогава британецът има 24 мача (23 победи и загуба), а украинецът е с 18 успеха и 0 поражения.