Тервел Пулев продължи стопроцентовия си актив в професионалния бокс с 16-а поредна победа в кариерата си.

Българинът победи Викапита Мероро от Намибия по време на екзотична галавечер в Танзания, след като от лагера на противника му хвърлиха кърпата в деветия рунд на мача.

През всичките тези девет рунда Тервел бе по-агресивният и активен боксьор на ринга, а видимо класата му бе доста по-сериозно, най-вече от техническа гледна точка.

Съперникът му Мероро, който има доста по-сериозен опит на професионалния ринг, влизайки в мача с актив от 29 победи и 9 загуби, не успя да впечатли с особени умения. През цялото време той просто убиваше темпото с клинчове и неспортсменски удари в тила. Мероро също така имаше затруднения и във физическо отношение, като външният му вид подсказваше, че той със сигурност не се намира в отлична форма.

Все пак опитът му, а и многото неточни удари, които Тервел отправи в средата на мача, докараха нещата до девет рунда.

В последният от тях обаче Тервел значително вдигна оборотите и отвори аркада на Мероро след серия от удари, принудила лагера на намибийския боксьор да хвърли кърпата. В първия момент той не бе особено очарован от решението на хората в ъгъла си, но в крайна сметка трябваше да приеме поражението.

Така Тервел, който е притежател на Интернационаланта титла на WBA, вече е с актив от 16 победи от 16 мача, като продължава изкачаването си в ранглистата на WBA.

Още с първия рунд Тервел стартира уверено и агресивно, което може би донякъде изненада африканския му противник, който не намираше отговор на атаките на Пулев. Тервел намери главата на Мероро с няколко чудесни удара, а дясно кроше 15 секунди преди края разклати боксьора от Намибия, но не го свали на земята.

Викапита Мероро опита да отговори на агресията с агресия във втория рунд и успя да стои равностойно в първата му половина, докато Тервел отново не взе инициативата. За съжаление родният боксьор този път не успя да нанесе сериозни удари.

Следващите няколко рунда бяха далеч по-равностойни, най-вече заради по-мръсният стил на игра на африканския боксьор. Той непрестанно търсеше клинчове, при които удряше непозволено Тервел, а и на няколко пъти задържаше ръката му, отново против правилата.

Повечето от тези действия бяха подминавани от съдията, което видимо изнервяше Тервел, но може би това бе целта на африканския му съперник, който има далеч по-сериозен опит на професионалния ринг.

Друг проблем за Тервел бе, че макар да бе да бе по-активен и в рундовете между третия и петия, той рядко успяваше да уцели своя съперник. Мероро от своя страна продължаваше да търси клинчовете, а и започваше да изглежда доста уморен.

В шестия и седмия рунд ситауцията не бе много по-различна. Тервел бе по-активният, но този път успя да вкара и доста удари, които за съжаление не разклащаха доста здравия Викапита Мероро.

Може да се каже, че осмият рунд бе най-силният за Тервел до този момент. Този път доминацията му не бе само в движението и оптитие за удари, а наостина българинът започна да намира съперника си, който на няколко пъти бе сериозно разклатен, но не падна.

Пулев отлично усещаше превъзходстовто си, като до края на рунда на няколко пъти направи опити да нанесе решителен удар, но за съжаление не успя.

Така дойде деветият рунд, оказал се последен в мача. В него Тервел продължи започнатото от предходния рунд и със серия от удари успя да разклати Мероро, а и също така да отвори аркада над лявото му око.

Това принуди лагера на боксьора от Намибия да хвърли кърпата. Той очевидно не бе очарован от решението, но това нямаше особено значение, защото Тервел вдигна победоносно ръце, радвайки се на своята 16-а поредна победа на профеисоналния ринг.

Снимка: БТА