Наблюдаваме все по-иновативни и внушителни стадиони. Някои впечатляват заради митичния си статут, придобит от играещите там легендарни тимове.
 
Други имат наистина уникален вид, но кои са най-скъпите, кои са тези, чиито строеж ще мине милиард долара?
 
Едва ли ще изненадаме някого, но осем от 11-те най-скъпи стадиони са в САЩ, един в Япония, един във Великобритания и един в Русия.
 
Ето кои са те и сумите, които са отделени за построяването им.
 
11. "Зенит Арена" (Санкт Петербург, Русия) - 1 милиард долара
 
Стадионът е познат като "Крестовски", заради едноименния остров, на който се намира. Строежът му започва през 2007 г., като всички очакват пускането му година и половина по-късно. Това не се случва, като отлагат откриването за 2011 г. Следват нови проблеми, впоследствие и "Газпром" спира финансирането си, а проектът зацикля. Следват наводнения, които отново бавят строежа. В крайна сметка той е открит през юни миналата година, а според слуховете всичко е струвало много повече от официалните милиард долара. Освен мачовете на "Зенит", стадионът ще приеме седем мача от Мондиала това лято и двубои от Евро 2020.
 
Embed from Getty Images

10. "US Bank" (Минеаполис, САЩ) - 1,1 милиарда долара
 
Стадионът е дом на тима по американски футбол - "Минесота Викингс". Строежът му започва през 2013 г. и продължава три години, открит е на 22 юли 2016 г. Един от най-впечатляващите в света, заради остъкления покрив. 60% от тавана е от стъкло, което го прави най-големия остъклен такъв. Част от 66-те хиляди места предлагат чудесна гледка към небостъргачите на Минеаполис. Половината от финансирането на проекта е поето от "Минесота Викингс", а другата половина от щата и града.
Embed from Getty Images
 
9. "АТ&Т Stadium" (Далас, САЩ) - 1,15 милиарда долара
 
Впечатляващото съоръжение е дом на "Далас Каубойс" - най-популярният спортен тим в САЩ. Открит през 2009 г, той е първият супермодерен стадион в САЩ. Капацитетът му е 80 000 седящи места, но с правостоящите места достига 105 121, толкова се събират в първия мач след откриването между "каубоите" и "Ню Йорк Джайънтс". През 2010 г. домакинства баскетболния мач на звездите, където се стичат 108 713 души.
Embed from Getty Images
 
8. "Levi`s stadium" (Санта Клара, САЩ) - 1,2 милиарда
 
Дом е на тимът по американски футбол на Сан Франциско. Стадионът се намира на 64 км от града и е открит през 2014 г. Енергийните нужди на съоръжението се изпълняват изцяло от слъневата енергия, чрез монтирани множество слънчеви панели върху централния сектор. Както много американски стадиони, той не се използва само за спорт. В него има хотел и търговски център.
Embed from Getty Images
 
7. "Уембли" (Лондон, Великобритания) - 1,25 милиарда
 
Митичният "Уембли", може би най-емблематичния футболен стадион в света. Старият "Уембли" бе разрушен през 2002 г., за да се открие новият прекрасен стадион през 2007 г. Това бе първият футболен стадион, който минава границата от милиард долара. Съоръжението е дом на английския национален тим, като приема и финалите за Купите на страната. През този сезон, под наем там се настани лондонският "Тотнъм".
Embed from Getty Images
 
6."Олимпийски Стадион" (Токио, Япония) - 1,26 милиарда долара (на главната снимка)
 
Токио ще е домакин на Олимпийските игри през 2020 г., а в момента тече строежът на стадиона домакин. Първоначално проектът бе за умопомрачителните 2,2 милиарда долара, но правителството реши да свие разходите почти наполовина. Вътрешността на стадиона ще наподобяха старите японски сгради - изцяло от бамбук, а голяма част от него няма да бъде заета от търговски центрове, а от градини. Мнозина обаче разкритикуваха стадиона заради прекалено традиционния му вид - класически овал.
 
5. "Метлайф Стейдиъм" (Ню Джърси, САЩ) - 1,6 милиарда долара
 
Съоръжението е дом не на един, а на два клуба. Нюйоркските тимове по американски футбол "Джайънтс" и "Джетс" домакинстват на 82-хилядния стадион. Построен е непосредствено до стария "Джайънтс Стейдиъм", който бе разрушен след откриването на новия. Заради двата отбора, които го ползват, "Метлайф" е най-използвания стадион по американски футбол.
Embed from Getty Images
 
4. "Мерцедес-Бенц Стейдиъм" (Атланта, САЩ) 1,65 милиарда долара
 
Преди три години Атланта получи своя тим в МЛС - "Атланта Юнайтед". Градът вече имаше и своя тим по американски футбол - "Атланта Фалкънс". Единственото, което липсваше бе модерният стадион, където двата тима да играят. Уникалното на стадиона е, че е обвит в седем стъклени компонента, които при отварянето на покрива се завъртат в кръг, образувайки уникална гледка. 
 
Embed from Getty Images
3. "Ласе Вегас Райдерс Стейдиъм" (Лас Вегас, САЩ) - 1,9 милиарда долара
 
Лас Вегас си имаше всичко без тим по американски футбол. Ще си има от 2019 г., след като "Оукланд Райдърс" се мести в града. За тази цел се строи и нов ултрамодерен стадион. Той е на 10 нива и е изцяло покрит, а външността му наподобява злато. Повече за него прочетете тук.
 
2. "Янки Стейдиъм" (Ню Йорк, САЩ) - 2,3 милиарда долара
 
Намиращият се в квартал Бронкс стадион е дом на най-популярния бейзболен клуб - "Ню Йорк Янкис". Въпреки това, модерното съоръжение може да приема мачове по футбол и ръгби, тъй като най-долният ред на трибуните е подвижен. Отваря през 2009 г., а дизайнът му е почти идентичен с оригиналния стадион на "Янките" от 1924 г. Това се случва по-молба на феновете, които искат да запазят вида на стадиона си, просто новият е далеч по-модерен. Старият е разрушен през 2010 г.
Embed from Getty Images
 
1. "Лос Анджелис Стейдиъм" (Лос Анджелис, САЩ) - 2,66 милиарда долара
 
Един от най-големите градове в света вече има два футболни тима, както и тези по американски футбол, но си нямаше ултрамодерен стадион голям стадион. След като градът спечели домакинството на Олимпиадата през 2028 г., властите не се колебаха и започнаха грандиозен проект. Това няма да е просто стадион, а цял комплекс в покрайнините на Лос Анджелис. Комплексът ще има няколко мола, парк, фонтани и разбира се - 100 хиляден стадион, който ще бъде закрит, но ще има 20 милиона дупчици, които да осигуряват естествен въздух.