17-годишната Изабела Янкова стана европейска шампионка в колоезденето.

Младата българка триумфира със златото на шампионата по даунхил в Марибор (Словения). Тя остана на шест секунди пред шампионката в жени Елит.

"Много съм щастлива, че успях да завоювам победата в това състезание. Трасето беше доста трудно, скоростно и с много технични участъци. Много ми допадна! През първия ден от тренировките имах доста лошо падане и за щастие се отървах само с охлузвания. Всяка една част от тялото ме болеше след това падане, но в главата ми нямаше място за болка и разколебаване, че няма да мога да дам 100% от себе си. Квалификациите и финалите минаха чудесно, като спечелих с шест секунди от втората. Винаги си сравнявам времето с жени Елит и съм много щастлива, че се наредих на пето място сред световноизестни състезателки", заяви за Sportal.bg Изабела Янкова, която е родом от Тетевен.

За възпитаничката на смолянския клуб "Райдърс Юнайтед" се заговори в началото на лятото, след като тя спечели сребро и бронз на стартовете от Световната купа в Австрия и Франция. В момента тя води за Световната купа при девойките и е начело за Европейската купа при жени Елит.

"Това момиче има жесток дух. Още миналата година на заседание на Управителния съвет казах, че тя ще вземе европейското злато и тогава всички ми се смееха и ми викаха, че съм луд. Никой на ми вярваше", заяви Данаил Ангелов, председател на направление "Планинско колоездене" и член на УС на Българската федерация по колоездене.

"Изабела израсна пред очите ми. Тя вече два пъти досега е носител на детската Световна купа. Победи през 2018 и 2019 година, а през 2020-а състезания нямаше заради КОВИД-19. Сега й предстои дебют на световно първенство и тя има огромен шанс да спечели требъл", допълни Ангелов, който е директор на "Райдърс Юнайтед".