В Щатите не обичат издънките на спортните си герои, а когато става дума и за обществени средства, тези теми стават особено чувствителни.

В момента в окото на една такава буря е Брет Фарв, легендарен куотърбек на Грийн Бей в НФЛ, шампион, лидер и символ на успеха на терена.

Той е на 53 години и се занимава със серия бизнес начинания, някои - доста находчиви, други - далеч не толкова успешни.

Брет се забърка в грандиозен скандал в последните дни, който се вихри от две години в щата Мисисипи с отклонени обществени средства, предназначени за инфраструктура подобряване на живота на хората в щата.

Част от тези пари, оказа се през тази седмица, са отишли за нова волейболна зала в местния университет, където Фарв работи като консултант от години. Във волейболния тим там играеше дъщеря му допреди няколко години.

Парите от нея са дошли от суми, които Фарв е отклонил от обществени поръчки - общо около 8 милиона долара, твърди обвинението. 1 милион от тях са му били платени като хонорар за речи и поява на събития, където е трябвало да е лице на инициативите. Той не се е явил на нито едно от тях.

Тези пари Брет вече връща поетапно, за другите твърди, че не са отклонени от него. Освен това излезе с официално съобщение, признавайки за милиона, прибран за речите.

Но в него отрече да е знаел за какво е преводът, както и че това са пари от обществени фондове.

"Никой не ми е казвал, че парите са от такива фондове - признава той. - Направих нещо добро, целта ми винаги е била да подобрявам условията за хората в университета да спортуват. Колкото до тези, които са ми платени като лектор, вече ги превеждам обратно. Не знаех произхода им."