Три от най-старите спортове в олимпийската програма са на път да я напуснат за сметка на три от най-пресните такива. Лебедовата песен на бокса, вдигането на тежести и модерния петобой ще се състои след малко повече от две години на лятната Олимпиада в Париж, а от Игрите в Лос Анджелис през 2028 година те по всяка вероятност ще бъдат извън най-големия спортен форум в света.

На мястото на трите доказали се през годините спорта, като постоянни заместници трябва да влязат три от най-новите олимпийски спортове - скейтборд, спортно катерене и сърф. Трите спорта направиха дебюта си на Олимпиадата в Токио, а след това бяха добавени и към Игрите в Париж през 2024 година.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах лично обяви включването на трите спорта, но не говори особено много за напускането на трите доказани такива.

“Включването на тези спортове, ориентирани към младежта, бе голям успех в Токио 2020, а през 2028 година влиянието им ще бъде още по-силно, имайки предвид дълбоките им корени в Калифорния, където ще се проведе Олимпиадата”, коментира Бах.

Модерният петотбой дебютира на оли;мпийски игри през 1912 година и е бил сред любимите спортове на Пиер дьо Кубертен - основоположник на модерното олимпийско движение.

Вдигането на тежести има още по-дълбоки традиции, дебютирайки на олимпийската сцена през 1896 година. Спортът бе заплашен от това да остане зад борда още на Игрите в Париж, но в крайна сметка това ще се случи четири години по-късно

Боксът, подобно на модерния петобой, е неизменна част от олимпийската програма от 1912 година насам.

Президентът Бах описа въпросните спортове като “проблемните деца” на олимпийското семейство и поне към момента те са аут от предварителната програма за 2028 година, която ще бъде гласувана окончателно през февруари догодина.