Унгарската плувна машина Кшищоф Милак полетя към десетата си титла от голям форум - злато на 200 м бътерфлай от европейското първенство в Рим.

22-годишният ас стана едва вторият плувец в историята, правил дабъл-дабъл (100 и 200 м в дисциплината) на две поредни първенства на континента.

Първият е Михаел Грос (Германия), който прави това също в Рим през 1983-а и в нашата столица София през 1985-а.

Милак спечели с време от 1:52.01 минути, като това е постижение, което е по-слабо от тези само на двама души - пак самия унгарски шампион, и Майкъл Фелпс (1:51.51).

Това е трета титла за звездата на европейското в Рим, след като стана първи и на 100 м бътерфлай, а и на 4х200 м в щафетата.

Взе и два сребърни медала, с което колекцията му от големи форуми (световни, олимпийски и европейски) е вече от 15 отличия, като 10 са златни. Припомняме - само на 22 години.

Втори остана сънародникът му Ричард Мартон, който изпревари представителя на домакините Алберто Разети, завършил трети. И на подиума Милак качи до себе си на стъпалото на шампиона подгласника, като го прегръщаше и сочеше с огромна усмивка.

"Стига сте говорили за моето плуване, кой го интересува!? - каза пред репортерите асът. - Истинската новина и голямата история от днес е Ричард. Направо съм изумен как плува, великолепен беше!

Тренираме заедно от години, а след игрите в Токио той едва не се отказа. Казах му - няма да го правиш, медалите и титлите тепърва са пред теб.

Когато се обърнах за последните метри видях зад себе си Алберто и се притесних - къде е Ричард, той плуваше добре. Казах си - не се давай, приятел! Когато го видях да излиза до мен на второто място, полудях от радост. Браво, човече!"

Изказването на Милак, както и поведението му на подиума, потвърждават още веднъж мнението, че това е един от най-земните и позитивни хора в света на големите спортни звезди.

А няма съмнение, че неговото място там е запазено и тепърва предстоят още по-велики дела от унгареца, който вече е сравняван с легендите в плуването.