Биляна Дудова не успя при завръщането си на тепиха след близо петмесечно отсъствие.

Трикратната ни европейска шампионка бе извън спорта, като се възстановяваше от травмите, получени в момент на афект. Тя посегна на живота си и бе приета по спешност в болница през месец май.

Дудова загуби от китайската дебютантка Ки Жанг с 3:4 при 59-килограмовите на световното до 23 г. в Будапеща, Унгария. На четвъртфиналите азиатката падна от японката Юмека Танабе с 0:7. Така българското участие приключи.

През април Дудова спечели третата си европейска титла, именно в категория до 59 кг. Но месец по-късно тя претърпя инцидента, при който загуби много кръв и е имала късмет, според лекарите.

През септември пропусна и първата олимпийска квалификация. Все пак догодина предстоят още две пресявки за игрите Токио 2020 - в Будапеща от 19 до 22 март и в София от 30 април до 3 май.

Другата ни представителка при жените все още запазва шансове да продължи на репешажите. Фатме Мандева (50 кг) стартира с технически туш срещу румънката Анна Крол - 10:0.

Но на четвъртфиналите и тя не успя да се справи с китайското препятствие. Фатме загуби от Фенг Зиги с 0:10 за 1,22 мин. Ако противничката й стигне финал, Мандева ще продължи утре в репешажите.