Актуалният шампион на Англия и Европа в ръгби - отборът на Сарасинс, бе наказан с нечувана санкция за нарушаване на правилата за таван на заплатите в спорта.

Най-маловажното последствие от това е, че след три кръга във Висшата английска лига, тимът е вече с минус 26 точки (стартира с 9 от 3 мача). От актива бяха отнети 35 точки, а глобата е огромна за този спорт - 5.3 милиона лири.

Сарасинс е доминант в ръгби на Острова и в Европа, а и дава гръбнака на английския национален тим, който остана втори в света на първенството, завършило в неделя.

Наказанието идва, след като клубът не е успял да изясни начина на финансиране и плащане към играчите си в последните три сезона. Обвиненията са, че с изграждането на отделни бизнес отношения със звездите на тима, собственикът Найджъл Рей е заобикалял тавана на заплатите и е възнаграждавал доста над него своите играчи.

Клубът моментално излезе със съобщение, че ще обжалва. И обясни, че заради технически и административни недоглеждания, не е предоставил информацията.

"Това е голям удар за тази група играчи и всички в Сарасинс - в свое отделно изявление обясни Рей. - Имаме усещането, че издърпват насилствено килима под краката ни и ще обжалваме."

"Решението е в тон с наредбите и принципите на Лигата, както и с правилото за таван на заплатите - аргументира се Висшата лига. - Доволни сме, че процесът стигна до финална фаза и въпросът е разрешен."