Френски успех беляза първия планински етап тазгодишното издание на "Тур дьо Франс".

Нанс Петерс от тима на "AG2R La Mondiale" завърши 141-километровия етап в Пиринеите с време от 4:02.12 часа.

По този начин във втори от доесгашните осем етапа на обиколката, победата отиде при представител на домакините.

26-годишният Петерс се откъсна пред конкурентите си по време на последното сериозно изкачване, като финишира спокойно, необезпокояван от никого.

Той остави на 47 секунди зад себе си латвиеца Томс Скуйнс и испанеца Карлос Верона, които заеха втората и третата позиция.

Илнур Закарин изглеждаше единствената заплаха за победата на Петерс докато двамата катереха, но руснакът не предприе рискове по време на спускането и трябваше да се задоволи с четвъртата позиция.

След вчерашния ужасен етап, словенецът Тадей Погачар, който е един от фаворитите за краен победител, успя да навакса сериозно изоставане, като се завърна сред първите 10 в борбата за "жълтата фланелка".

Тя за момента остава в притежание на британеца Адам Йейтс, който я носеше и в последните 4 етапа.

Той е с общо време от 34 часа и 44 минути, като още седем колоездачи се нареждат на по-малко от 15 секунди зад него. Всичките лидери в генералното класиране завършиха заедно в групо по време на днешния етап.

Със силното си каране Погачар се доближи на 48 секунди от лидера, но има още доста време за наваксване в следващите две седмици.

За колоездачите предстои още един тежък участък в Пиринеите утре, когато трябва да преодолеят 153-километровото трасе от Пау до Ларун.