Англия настръхна срещу скандална публикация на жълтия до кафяво вестник "Сън", засягаща миналото на най-актуалната спортна звезда в страната.

Изданието публикува статия, която смята за сензационна, и в която се разкриват детайли от детството на Бен Стоукс - ас на националния тим по крикет с огромна заслуга за спечелената преди месец световна титла.

В материала се разкрива, че братът и сестрата на играча са били убити, преди той да се роди, в голяма семейна трагедия в Нова Зеландия. Именно там е живеела фамилията, като в тази страна е роден и самият Стоукс.

"Любимецът на Англия крие тежка тайна - пише в статията. - Той никога не е споделял, че Трейси (8 г.) и Андрю (4 г.) са били застреляни от първия съпруг на майка му, което е оставило дълбока травма в цялото семейство."

Статията е смразяваща, като член от фамилията, който сега не е в близки отношения със Стоукс, е разкрил пред таблоида информацията, подплътена и със снимки от детските години на аса по крикет.

Реацията на Острова е вулканична и единодушна - омраза, презрение и гняв срещу вестника, който не за първи път възмущава британците.

"Сън" е автор на една от най-скандалните публикации, бръкнали в рана с голяма трагедия - през 1989-а това издание пише след ужаса от стадион "Хилзбъро" с 96 загинали фенове, че запалянковците пребърквали ранените и труповете, и ги обирали, вместо да помагат на медицинските лица да им окажат помощ.

Това, естествено, бе доказано като огромна лъжа и хвърли голямо петно върху вестника.

Стоук реагира с декларация, а няколко големи спортни федерации - по крикет, ръгби и футбол, го подкрепиха с писма на сайтовете си.

"Бен има подкрепата на цялата нация, на спорта и на обикновените хора", написа в позицията си и Международният борд по крикет.

"Това, което един вестник е публикувал като история на първата си страница, е гнусно и отвратително - казва в своето обръщение самият спортист. - За мен това е най-долната форма на журналистика, която някога съм виждал. Тя засяга лични, дълбоко травмиращи събития, които са дали отражение на живота на немалко хора, както и на цялото ми семейство. Трудно ми е да намеря думи за това долно поведение, както и не се сещам за нещо по-неморално и безсърдечно.

Повече от три десетилетия семейството ми се е опитвало да се справи с тази травма, както и всичко, произлизащо от нея като последствия. Още по-шокиращо е, че вестник "Сън" изпрати репортер в дома на родителите ми, които живеят в Нова Зеландия, за да ги пита по темата. Да ги пита по тема, която е изключително болезнена за всички нас. Те решиха използват името и популярността ми, за да продадат тази история и да нарушат личните покои на семейството ми, което аз не приемам.

Статията съдържа и сериозни неточности, което далеч не е най-важно в случая. Страната ни трябва да си зададе въпроса - как позволяваме да съществува такава форма на медия, на журналистика?"

Вестникът отвърна с обръщение, в което заяви, че "историята е разказана със съдействието на член на семейството" и "имаме пълна симпатия и съчувствие към Стоукс и роднините му по тази чувствителна тема".