София ще бъде домакин на много голямо състезание в художествената гимнастика и през тази година.

68 индивидуални гимнастички и 17 ансамбъла ще участват в деветото издание на Световната купа от 12 до 14 април в "Арена Армеец". Надпреварата и тази година е една от четирите, които са и квалификация за олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Световният елит ще дойде в България, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата, който ще се проведе от 16 до 22 септември в Баку (Азербайджан) и е квалификация за Игрите догодина в индивидуалната надпревара, обявиха организаторите на специална пресконференция.

В състезанието пред родна публика България ще бъде представена от Невяна Владинова и Катрин Тасева. Русия идва със звездите си Арина Аверина и Александра Солдатова, която миналата година спечели приза Кралица на Световната купа в София.

За Украйна ще играят Влада Николченко и Виктория Онопринко, за Беларус - Анастасия Салос и Алина Харнаско, за Израел - Линой Ашрам и Никол Зелихман, Италия ще бъде представена от медалистките от световното първенство в София през миналата година Милена Балдасари и Александра Аджурджу, а САЩ е в състав - Евита Грискенас и Лили Мизуно.

За българския ансамбъл, който вече има квота за Токио 2020, това ще бъде първо състезание за годината.

Конкуренцията - Австралия, Беларус, България, Египет, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Мексико, Русия, Словения, Украйна и САЩ. Ще липсват само Испания и Азербайджан.

За трета поредна година Световната купа по художествена гимнастика в София ще има своята кралица, която се избира от акредитираните български и чуждестранни журналисти и фотографи на състезанието, както и от членовете на Българската асоциация на спортните журналисти.

"Световната купа в София е любимото ни състезание, най-вече заради публиката. Затова искам да призова феновете за подкрепа. Надявам се да зарадваме българската публика", каза капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

"Всички ние много обичаме това състезание. Миналата година го гледах отстрани, затова сега съм още по-мотивирана. За мен това ще бъде първа Световна купа за годината. Готова съм да се боря за медали", присъедини се звездата ни в индивидуалните дисциплини Невяна Владинова.