Кеймбридж победи Оксфорд в култовата гребна надпревара по Темза, която се проведе на своето изконно историческо място за първи път от 2019-а.

През миналата година състезанието бе без зрители в канала Грейт Усе, а през пролетта на 2020-а бе отменено изцяло зцаради пандемията.

Сега хиляди отново се стекоха от двете страни на реката, за да видят 167-мото издание на една от най-старите спортни традиции на планетата. "Тъмносините" от Кеймбридж триумфираха при мъжете, като минаха дистанцията от 6.8 километра за 16 минути и 47 секунди.

Радостта им бе огромна, тъй като прекъснаха серията от пет поредни успеха на "светлосините" от конкурентния Университет. 

Снимка: Getty Images

С тези поредни победи Оксфорд дръпна в общата гонитба в резултата, който сега е 85-81. До 2017-а имаше пълен паритет в победите.

В женската гонка победиха "светлосините", които изобщо не се замислиха да спазят традицията и бухнаха своя наставник във водата, както се прави при мъжете по традиция от над сто години. Дамското състезание се проведе за 76-ти път, а там води Кеймбридж с 46-30.

Надпреварата, която по света е известна просто като The Boat Race (Гонка с лодки - от английски език) и не е нужно дори да се уточнява кой се състезава, когато се говори за нея, стартира през далечната 1856-а. Има и едно реми при мъжете. През 1877 г. финишът е бил толкова близък, че не са успели да разделят кой е с няколко милиметра пред другия.

Гонката стартира в Пътни и завършва в Мортлейк, като минава през най-живописната част от река Темза в Западен Лондон.

През годините тълпите са достигали често до 200 000 на двата бряга за немалката дистанция, а рекордната публика е от 2009-а, когато над 270 000 се стичат на състезанието.

Ежегодно около 15 милиона зрители е телевизионната аудитория, което със сигурност може да бъде конкурирано само от спринта на 100 м на Олимпийските игри като интерес към толкова кратко събитие (онова е десетина секунди, а това - около 15-20 минути).

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images