Франция издаде заповеди за арест на две от ключовите фигури в грандиозния допинг скандал с руските спортисти, който гори вече 4 години.

Валентин Балахничов и Алексей Мелников са изключени завинаги от системата на леката атлетика, а сега се издирват и за криминални деяни.

Балахничов е бившият шеф на Руската федерация по лека атлетика, а Мелников - треньор на националния тим, от периода преди избухването на скандала. Двамата ще бъдат обвинени в прикриване на допинг нарушения и съучастничество в пране на пари.

Те са свързвани с подкупите, които Руската атлетическа федерация е обвинена, че е давала на Ламин Диак, опозорения бивш шеф на IAAF (Световната асоциация в този спорт) за прикриване на допинг нарушенията. Двамата руснаци са обвинени като част от веригата за "изпирането" на парите - около 2 милиона долара, през френски фирми и банкови операции.

Самият Диак продължава да е следствен по няколко обвинения във Франция, а синът му Папа Масата - също обвинен като част от организирането на престъпленията, е със заповед за арест и издирван от Интерпол, но се укрива в Сенегал.