Традиционният турнир по борба "Дан Колов - Никола Петров" ще запише нов рекорд. За надпреварата в Русе, която е от 28 февруари до 3 март, са заявени 530 състезатели от 42 държави.

Американците пристигат начело с олимпийските си шампиони в свободния стил Джордан Бъроуз и Кайл Снайдер.

Руснаците няма да бъдат с първия си състав в този стил и завръщането на тепиха на звездата на Абдулрашид Садулаев се отлага. А при жените няма да имат представителки. Затова пък Русия идва с най-доброто си в класическия стил. Сред тях са и олимпийските шампиони Роман Власов и Давид Чакветадзе, както и световният шампион Муса Евлоев.

Италианците водят звездата си Франк Чамизо, двукратен световен шампион при свободняците, а грузинците пристигат с Гено Петришавили, двукратен номер 1 в света. Турците също ще бъдат с най-изявените си състезатели, водени от олимпийския и световен шампион Таха Акгюл.

В България идват още отборите на Япония, Република Корея, Китай Иран, Казахстан, Финландия, Швеция, Украйна, Египет, Индия, Узбекистан и други.

Надпреварата в свободния стил за мъже и жени ще бъде рейтингова и ще носи точки за световната ранглиста. А състезателите, които са с по-предно класиране ще имат по-благоприятен жребий за световното и европейско първенство.

Тази година шампионата на планетата в Астана (Казахстан) през септември ще бъде и първата квалификация за Олимпиадата.

Схватките в "Арена Монбат" ще бъдат на четири тепиха.