Международният олимпийски комитет препоръча на световните спортни федерации да не вдигат санкциите, наложени на руските и беларуските спортисти през март тази година.

Още след началото на военните действия в Украйна, повечето ръководни органи на спортовете изключиха от участие отборите и атлетите от тези две страни. Изключения правят тенисът и колоезденето.

На сесия на Генералната асамблея на МОК в Сеул, председателят на организацията Томас Бах разсея слуховете от последните дни, че олимпийското движение ще призове санкциите да бъдат отменени.

"Ние препоръчваме да не се разрешава на руски и беларуски спортисти да взимат участие в каквито и да било международни състезания. Трябваше да го направим и продължаваме да сме на това мнение - каза Бах в речта си пред делегатите. - Не казвам, че не се случи много трудно и, че това е решение, което взимаме с леко сърце.

Знаем, че тези забрани затрудняват спортния живот на спортисти и треньори, които не носят отговорност за военните действия на страната си. Но нямаме избор.

Моето мнение е ясно, но то не се припокрива изцяло с позицията на МОК. По принцип смятам, че спортистите не е необходимо да стават жертви на политиките на своите правителства.

Това прави ситуацията доста сложна за нас, но ние обсъждаме темата често и засега няма промяна в позицията ни - категорично мога да заявя, че не е дошло времето да се вдигнат санкциите."