Международният олимпийски комитет (МОК) ще отдели 800 милиона долара за преодоляване на последствията от коноравируса и пренасрочването на Олимпийските игри в Токио за 2021-а година. Това заяви президентът на организацията Томас Бах на видеоконференция след края на заседанието на изпълкома.

Олимпийските игри трябваше да се състоят през лятото на 2020-а година, но сега ще се проведат от 23-и юли до 8-и август 2021-а година заради пандемията от коронавирус.

"Обсъждахме днес въпросът как точно пандемията е повлияла на финансовото положение на Олимпийското движение. В момента не е лесно да се изчислят последствията, защото никой не знае как ще изглежда светът утре.

"Но изпълкомът на МОК утвърди днес пакет от подкрепящи мерки, който възлиза на 800 милиона долара. Те ще бъдат похарчени за преодоляване на последствията от вируса COVID-19, заяви още Томас Бах.

Германският президент на МОК каза още, че следващите заседания на изпълкома на организацията са насрочени за 10-и юли, както и за 15-и и 22-и юли. Днешното заседание се проведе в онлайн-режим, което е възможно да се случи и на 10-и юни. За юлските все още не е взето решение дали ще бъде по същият начин.

"Изпълнителният комитет на МОК гласува на 17-и юли тази година да се проведе и 136-ата сесия. Тя също ще се проведе във виртуален режим, добави Бах.

Коронавирусът стана причина не само за преместването на Олимпиадата за догодина, но и парализира почти всички сфери на живота. Особено силно се отрази на спорта, който буквално спря.