Щангистът от Уганда Джулиус Секитолеко, който се подготвя за участието си на Олимпиадата в Токио, не се е явил на рутинен тест за COVID-19, а освен това не е бил намерен в хотелската си стая. 20-годишният олимпиец е на трениорвъчен лагер край Осака, а изчезването му вдига още повече напрежението около предстоящите Игри.

По-рано днес местните власти призоваха организаторите на Олимпиадата да разследват множество сигнали, че пристигналите на територията на Япония спортисти масово не спазват правилата.

Този призив идва само ден след изказването на Томас Бах, шеф на Международния олимпийски комитет, в което той заяви, че “всички мерки работят и дори са по-засилени от предвиденото”.

В последните два дни има десет положителни случая на коронавирус, като един от тях е на спортист.

Голяма част от делегацията на Нигерия вече бе хоспитализирана след положителни тестове още на летището. Изчезването на Секитолеко пък идва след два положителни теста на представителите на делегацията на неговата родина.

“Градската управа прави всичко по силите си да намери въпросната личност. Съобщили сме за случая полицията”, гласи официалната позиция на местната власт в град Изумисано, където е изчезнал щангистът.

Олимпиадата започва след седмица.