За първи път в историята на Бостънския маратон, най-старото състезание в този спорт е отменено и няма да има издание през календарната 2020-а.

Първоначално надпреварата бе изместена от април за септември, но тази сутрин от градските власти бе съобщено, че маратонът изцяло е отменен.

Кметът Марти Уолш призна, че въпреки положените огромни усилия да се гарантира състезанието при пълна безопасност, не е намерен вариант.

"Няма начин да направим събитието, без то да събере огромни тълпи от хора - каза градоначалникът. - Така е всяка година и през септември нямаше да е различно, независимо какви призиви и слогани изготвим, за да спрем хората да излизат по улиците.

Затова взехме единственото разумно решение и маратонът няма да се проведе."

Решениео наистина изглежда като единствен вариант - през последното десетилетие няма издание на елитната надпревара в Бостън, което да е събрало по-малко от 500 000 души по улиците на града.

А маратонът е най-старият ежегоден в историята, като води началото си от 1897 г.

Вдъхновен от първите Олимпийски игри в Атина година по-рано, той дава началото на градските надпревари в класическата дисциплина.

За 123 години, Бостънският маратон никога не е бил отменян, провежда се всяка пролет.

Дори двете Световни войни (които не са водени на територията на САЩ, разбира се) не довеждат до отлагане или отменяне на надпреварата.

Не успя да спре традицията и Испанският грип, който удари много силно и Щатите преди стотина години. Но ето, че пандемията от коронавирус наложи това.