Плувецът Петър Стойчев се прибра в България след историческото постижение, което направи.

Той спечели първия по рода си плувен маратон в ледените води на Антарктида.

Стойчев разказа подробно за историческата победа и преплуваните 1000 метра в изключително тежки условия.

"Когато пристигнахме на Антарктида българската база я видяхме на 200 разстояние, но капитанът не разреши да напуснем кораба, защото беше лошо времето.

Времето в Антарктида се сменя през 15 минути. Може да грее слънце, а след това идва силен вятър, започва да вали сняг.

Лошото време продължи няколко дни и това създаде напрежение, защото това можеше да провали плуването. Имаше опасност да не направим това състезание, за което бяхме отишли.

Преди самото плуване всички бяхме събрани във фитнеса на кораба, докторът измери температурата на всеки от нас и бяхме готови да стартираме. Забранено е всякакво мазане за запазване на телесната температура.

Когато дойде време за нашата серия, времето отново се влоши със силен снеговалеж и силен вятър. Трудното беше, защото не се знаеше кога ще плуваме.

Имал съм много състезания, но в тях се знаеше кога ще стартираме, докато тук имаше много неща, които утежняват самото плуване.

Температурата на водата беше минус 1,2 градуса по целзий. Имаше малки парчета лед, които плуват на повърхността.

Усещането е много неприятно, трудно мога да опиша студа, който първоначално се изпитва. Основното е човек да може да издиша и да изпъне тялото във водата, защото условната реакция е когато ти е студено, да се свиеш. Когато наближих финалната точка, чувствах, че мога още да плувам, но се радвах, че състезанието най-сетне приключва.

Имах сили и затова си позволих да финиширам с бътерфлай. След финала не усещах студа, може би заради адреналина.

Температурата ми беше 30,8 градуса, което е добре, защото имаше и плувци с под 30 градуса, но нямаше бедстващи състезатели", разказа Петър Стойчев.