Сър Брадли Уигинс, който е абсолютна легенда в колоезденето и има пет олимпийски титли, за пореден път коментира наболяла във Великобритания тема - а именно насилието над деца в спорта. 42-годишният бивш спортист разкри по-рано тази година, че като подрастващ е бил тормозен от свой треньор.

На Острова стартира кампания, свързана с точно този проблем, а Уигинс не е единствената разпознаваема фигура, подкрепяща това. На борда е и бившият английски национал Пол Стюърт, както и футболната асоциация на Англия.

Стюърт открай време е отдаден на каузата, защото е бил жертва на секусално посегателство като подрастващ.

Кампанията се казва 'Keeping your child safe in sport', а 15% от родителите, участвали в специална анкета заявяват, че не могат да забележат признаци на това дали детето им е тормозено и насилвано в спортния клуб, който посещава.

"Трябва да направим спортът безопасен за децата, а също така и да улесним задачата на родителите, както и на всички хора, да разпознават проблемните признаци и да могат да потърсят помощ лесно", каза Уигинс, който е печелили и "Тур дьо Франс" по време на знаменитата си акриера.

Уигинс бе подкрепен и от британската федерация по колоездене, която изрази желание да помогне за даване на необходимата гласност.

Организаторите на кампанията призоваха спортните клубове и организации на всякакво ниво да не се свенят да обърнат повече внимание на доста често срещания проблем.