Норвежецът Кърт Мафлин получи официално предупреждение на Световното първенство по снукър, след като показа среден пръст на... бялата топка.

36-годишният играч изненадващо победи миналогодишния полуфиналист Дейвид Гилбърт в "Крусибъл" в среща от първия кръг на тазгодишната надпревара, която се провежда без публика. Това бе дебютен норвежки успех в историята на най-големия шампионатл.

Мъфлин постигна успех с 10:8 фрейма, като най-любопитният момент дойде в 15-ата част, когато имаше реален шанс да постигне максималният брейк от 147 точки. При един успешен удар на червената топката обаче, бялата се отклони в жълтата и "си заслужи" среден пръст от играча.

А повод за ядове имаше, защото всеки максимален брейк на турнира носи по 40 хиляди паунда на този, който го е постигнал.

Реферът на срещата Татяна Ууластън видя неприличния жест и привика играча на паузата преди следващия фрейм. Каза му, че при следващото такова провинение, ще автоматично ще загуби частта.

Организаторите приеха с усмивка случилото се и уточниха, че Мафлин няма да бъде санкциониран допълнително. В същото време английският коментатор на Евроспорт се извини на всички зрители, които видяха средния пръст.

"Нямах нищо предвид с този жест. Беше просто агресия към бялата топка. Работих здраво да стигна до тази позиция и тогава бялата удари жълтата. Това е просто една от онези реакции", каза след мача норвежецът, който във втори кръг ще играе с четирикратния световен шампион Джон Хигинс.