Центърът за разузнаване и защита на Microsoft предупреди за подготвяни хакерски атаки срещу Олимпиадата в Токио догодина.

Организацията има функцията да следи за киберпрестъпления в особено голям мащаб, като според нея атаките вече са започнали.

От 16 септември тази година хакери, които според центъра са от руската група Strontium (Fancy Bear/APT28), са нападнали 16 национални и международни спортни организации, включително антидопингови агенции. Някои от атаките са успешни и са изтекли и изтрити данни.

Около тази дата излезе решението на WADA - световната антидопингова централа, че Русия трябва да докаже, че не е фалшифицирала документи при разследването на нарушения в спорта в страната, продължило близо 3 години. В противен случай всички руски спортисти ще бъдат спряни от участие в Токио.

Снимка: АР/БТА

Същата група, твърди Microsoft, е отговорна за мащабна атака към центъра за дигитално обслужване на игрите в Пьончан 2018, когато данни бяха заличени и настана хаос в организацията.

Тогава тази акция бе наречена Olympic Destroyer (Олимпийски разрушител) от самата група хакери, а сега, според центъра за защита, се готви втори епизод на същата атака.

"Надяваме се, че с публичното обявяване и споделяне на тази информация ще заострим вниманието към опасностите от такава акция", се казва в съобщението на Microsoft.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos