Президентът Румен Радев официално връчи родния трибагреник на олимпийската ни делегация, която ще представлява България по време на игрите в Токио.

Олимпиадата започва на 23 юли, а трибагреникът бе приет от председателят на Българския олимпийски комитет - Стефка Костадинова.

При връчването на флага Румен Радев призова спортистите ни да представят България по най-достойния начин пред света. Той заяви, че с участието си в Токио те могат да се превърнат във вдъхновение за младите, които днес все по-често предпочитат други начини на забавление пред спорта.

"Уважаеми министър на младежта и спорта, уважаема г-жо Костадинова, уважаеми ръководители и треньори, скъпи атлети. За мен е огромно удоволствие да ви посрещна в президентската институция и на първо място да ви поздравя за извоюваните олимпийски квоти. Всички знаем, че през последните 18 месеца спортът, олимпийското движение и вашата подготовка бяха подложени на невиждани досега предизвикателства, в които вие показахте какво означава спортен дух и воля за победа.

Постигайки целта с преодоляването на неимоверни трудности, вие се превърнахте в пример за подражание не само за всички останали спортисти, но и за цялото ни общество. За мен е чест да връча именно на вас националния флаг. На най-достойните, за които спортът е не само лична кауза и начин на живот, но и начин да изразите своята безпределна преданост към родината. България е страна с богати спортни традиции и олимпийска слава. И на вас се пада честта да ги отстоявате. Не се съмнявам, че ще вложите всичко от себе си.

Олимпийските игри са не само демонстрация на високо спортно майсторство, но и най-големият световен форум за мир и солидарност. Те са пространство на духа, където чрез спорт се изграждат мостове на приятелство, на сътрудничество, на културен обмен. И именно олимпийските игри са чудесна възможност вие да представите нашата страна по възможно най-достойния начин. Днес все повече български деца, са съжаление, остават пред малкия екран, предпочитайки да гледат спорт вместо да го практикуват. И аз много се надявам вие с вашето участие на Летните олимпийски игри в Токио да дадете този стимул на повече млади хора да спортуват.

Искам да изразя своята огромна признателност и към всички вас близки, треньори и ръководители - за вашата воля, енергия и всеотдайност, с които мотивирате и давате шанс на тези млади хора за изява. Вашата безрезервна подкрепа ги прави по-силни, по-решителни, когато отстояват българския флаг.

На нас, скъпи атлети, пожелавам да развеете гордо българския трибагреник в Страната на изгряващото слънце. Борете се достойно, вложете всичко от себе си и знайте, че ние през цялото време ще бъдем с вас.

На добър час!", заяви призидентът

Снимка: Bulphoto