Организацията на залагащите на конни надбягвания във Великобритания - и да, има такава, сезира Британската федерация в този спорт за съмнителен резултат на старта в Хексам в сряда. Форумът HBF твърди, че очевидно става дума за нерегламентирани залози в особено големи размери, които са довели до манипулиране на гонката в късния следобед, спечелена от кон Бушипарк.

В същия ден този състезателен жребец вече бе стартирал четири пъти, като завършваше пети от осем коня, шести от шест, десети от 15 (при три незавършили) и осми от 11 (9 финиширали). Слаби резултати за един класически аутсайдер в конни надбягвания. Във всяка от тези гонки, Бушипарк изоставаше поне на 20 дължини от победителя, което в този спорт се счита за внушителна разлика.

Фил Кърби, който е едновременно и собственик на конюшна, а лично се занимава с въпросния кон, на личния си сайт бе обявил в обедните часове в сряда, че очаква "значително подобрение към края на деня". Самото съобщение не е типично и озадачи много експерти, които следят отблизо спорта. А на Острова такива има десетки хиляди.

В залозите за последната гонка за деня изненадващо Бушипарк промени котировката си.

За няколко часа от обед до минутите преди старта, коефициентът за негова победа се стопи от 16.00 (втори отзад напред) до 1.75, което го направи твърд фаворит. И Бушипарк спечели надпреварата, при това с лекота, ранно откъсване и в края 12 дължини пред втория - много, много убедително!

Такъв срив в ставки за толкова кратък период, твърди организацията HBF, може да се дължи само на едно нещо - огромни залози в полза на този кон, което е предизвикало букмейкърите да сринат коефициента, за да минимизират загубите, ако евентуално той спечели.

Мнозина от тези, които залагат, чакат именно промените в котировките, за да се ориентират. А при такава, парите, сложени на победа на Бушипарк, са потекли в последния час преди гонката. Но вече на ниския, несравним коефициент.

Обвинението е, че заложилите на негова победа при космическото 16.00, са манипулирали състезанието.

Подозрението, естествено, е върху цялата група жокеи и собственици, замесени в конкретната надпревара.

Веднага след края Кърби бе интервюиран на място от комисия, каквато е практиката при такава сензационна победа. Той даде своите аргументи, сред които са "почвата е била чувствително по-мека в следобедните часове, което е подходящо за Бушипарк", както и "подобряване на формата с всяка следваща гонка за деня".

Но разследването вече започна, защото съмненията са твърде сериозни.