Решението на отбора по американски футбол Вашингтон Редскинс да смени името си под публичен натиск заради расисткото му звучене, може да предизвика сериозен катаклизъм в американския спорт изобщо. Ако еднократният акт се превърне в тенденция, може да видим още няколко преименувани отбори-институции в трите най-обичани игри на Щатите - бейзбол, футбол, баскетбол.

Собственикът на Редскинс (Червенокожите) Даниел Снайдър дълги години отказваше да се пречупи под натиск и да приеме, че наименованието на неговия тим има расистки корен. Но го направи този път, след като кампанията го заля не само откъм движения като Black Lives Matter, но и от медиите зад Океана.

Но само Червенокожите ли са проблемни на расова основа?

В НФЛ актуалният шампион е Канзас Сити Чийфс (Вождовете), който също е стъпил върху индиански произход, когато е избирал името си. Стадионът на отбора се казва "Араухед" (Връх на стрела), а талисманът, който извежда играчите за поредния мач, е жребецът Уорпейнт, язден от индианец. Поздравът на феновете на Канзас наподобява размахване на томахавка.

Не е ли твърде расистко за вкуса на хората, които оказаха натиск върху Вашингтон? Засега обаче Канзас Сити упорито не издава ни звук по темата и не е дал сигнал, че обмисля преименуване.

В бейзбола Кливлънд Индиънс е под прицел и натиск да смени името си. Клубът вече изтри дългогодишното си лого - индианска глава на вожда Вахуу, с пера по главата. Но това май не е достатъчно, защото социалните мрежи са пълни с призиви и тези индианци да се прекръстят като онези в столицата.

Шесткратните хокейни шампиони на НХЛ Чикаго Блекхоукс даже вече пуснаха официално становище, че нямат никакво намерение да сменят името. То е в чест на историческа фигура - Блек Хоук, който е легендарен лидер на сиуксите от края на 18-и и началото на 19-и век в щата Илинойс.

"Има тънка линия между неуважение и респект, оставяме на волята на другите отбори да преценяват собствената им свързаност с името и какво значи то за тях - написаха от Чикаго Блекхоукс. - Блек Хоук значи много за американската история и хората, ние сме вдигнали високо летвата на респект към него като историческа личност."

В добавка - още десетина отбора из колежанските лиги по футбол и баскетбол са с имена, които може един ден да бъда атакуеми по постоянно променящите се стандарти на това кое е расистко и кое не в един слоган, лого или наименование.

Засега жертвата е само една - легендарните Редскинс, които чакат новото си име.

Старото вече е минало.