Хърватската звезда в скока на височина - Бланка Влашич, официално прекрати профеисионаланта си кариера.

Влашич е атлетката, стигнала най-близо до великия рекорд на Стефка Костадинов от 209 сантиметра, постигнат през 1987-а.

22 години по-късно, през 2009-а, Влашич опита да подобри рекорда пред родна публика в Загреб, но остана само на сантиметър от него, преодолявайки само височината от 208 см.

Това остава вторият най-силен резултат в този спорт.

Макар да бе една от най-големите звезди в леката атлетика през 21-и век, Влашич се оттегля от голямата сцена без олимпийска титла, а със сребро и бронз в актива си. Тя има две световни и две европейски титли.

Влашич получи тежка травма през 2016-а, като така и не успя да се възстанови напълно, за да възвърне познатата си форма.

Самата тя призна, че след години рехабилитации, просто е преценила, че вече е време да слезе от голямата сцена.

"Гордея се с кариерата си. На първо място съм благодарна на Бог за благословията на таланта и обстоятелствата, при които този талант можеше да процъфти. На приятели и фенове, които вярваха и скачаха заедно с мен.

Въпреки че леката атлетика е индивидуален спорт, винаги се чувствах като част от отбор, защото не скачах само за себе си. Почетната обиколка с хърватското знаме винаги е била най-голямата чест за мен. С мир в сърцето си, благодарна съм за всеки сантиметър и всички аплодисменти, обръщам нова страница в живота си", написа тя в писмото си към феновете на спорта.