Професор Филип Менаш, за когото светът зашумя в последния месец като човек, оперирал Михаел Шумахер, наруши мълчанието си по темата.

Френското светило в хирургията и трансплантациите на стволови клетки в лечението на сърдечни проблеми, е човекът, отговорен за Михаел при двудневния му престой в клиника в Париж в началото на месеца.

Менаш проговори пред италианския вестник "Ла Република", където коментира обвинения от колеги, че "е експериментирал" върху пациента Михаел Шумахер.

Легендата във Формула 1 вече близо 6 години е в състояние, за което се знае малко, възстановявайки се от инцидент на ски. Той го остави с тежки мозъчни травми.

"Аз не правя чудеса - това трябва да е ясно - казва Менаш, цитиран от италианското издание. - Освен това ние с моя екип не си правим експерименти. Не предприемаме нищо, което не е обосновано и проверено медицински.

Самият аз имам още много какво да уча в терапията, за която се пише и говори заради популярността на пациента. Но стволовите клетки не правят чудеса и аз със сигурност не умея да правя такива."

69-годишният французин отказа да отговори на въпроси за състоянието на Шумахер в конкретика, но според "Ла Република" е отвърнал утвърдително на питане за приемането на германеца в клиниката "Жорж Помпиду" в Париж. Това се е случило и той е третиран там от екипа на професира.

Светилото в хирургията не е отрекъл информацията, че отряд от десет лични охранители са били настанени край него, което бе разпространено из френските медии.

Менаш е оборил възможността някой извън екипа му да е имал достъп до пациента, а с това пада възможността да е вярна историята как санитар от клиниката говори пред френското издание "Льо Паризиен", обяснявайки, че "Шуми е в съзнание". Тя гръмна по света и бе истинска сензация.

Професорът също така е изразил пълна подкрепа към семейството на Михаел в решението да пази напълно капсулирана всяка информация около състоянието му.

Според изданието, Менаш е признал, че това е единственият правилен подход в ситуацията.