Време е за четвъртия старт от сезона във "Формула 1" - този в Баку.

Това ще бъде третата надпревара из улиците на азербайджанската столица, след дебюта й през сезон 2016 г.

Датата на тазгодишната надпревара не е избрана никак случайно. ФИА пренареди календара си, за да може Гран при на Баку да бъде точно в този уикенд. След края на състезанието, ще започнат грандиозните едномесечни чествания на вековния юбилей на Азербайджан.

След днешната квалификация ще има и мащабен концерт, а кулминацията му - Кристина Агилера.

За всички е ясно, че азербайджанците няма да се пестят откъм средства за организация, за да бъде състезанията им едно от най-впечатляващите.

Снимка: Getty images

Трасето из булевардите на над двумилионната столица е с дължина 6,003 км - второто най-дълго в календара след "Спа" в Белгия.

Състои се от 20 завоя и дълга права, 1 км, която води от парламента на Азербайджан до замъка Ширвашаш. Състезателите минават през повечето забележителности на столицата, като правят и кръг около старият град.

Снимка: Getty images

Има и права от 2,2 км, а в квалификациите през 2016 г., Валтери Ботас успя да развие 378 км/ч със своя "Уилямс".

Снимка: Getty images

Състезателите ще навъртят 51 обиколки по време на утрешното състезание - 306,153 км.

Най-бързата състезателна обиколка е на Себастиан Фетел преди година - 1:43.441 минути, но тя не му стигна за победата. Победител преди година бе Даниел Рикардо от "Ред Бул", втори остана Валтери Ботас с "Мерцедес", а трети Ланс Строл с "Уилямс".

Освен с впечатляващото тройно изпреварване на победителя Рикардо, състезанието ще се запомни и със ситуацията между Себастиан Фетел и Люис Хамилтън.

Кой ще се окичи с титлата от Баку 2018 г., ще разберем утре, но със надпреварата със сигурност ще бъде интересна, а ето и още кадри от трасето в азербайджанската столица.

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images