Трикратният шампион във Формула 1 - Нелсън Пикет, може да се окаже жертва на криминално разследване заради расистко изказване.

Легендарният бразилец предизвика огромен скандал преди дни, когато в интернет пространството изтече негово изказване отпреди една година. Тогава по време на катастрофата на "Силвърстоун" между Люис Хамилтън и Макс Верстапен, който е гадже с дъщерята на Пикет, той нарича британеца "малкият черен човек".

Това предизвика огромен отзвук и множество негативни реакции към Пикет, който въпреки извинението си, получи забрана да стъпва на "Силвърстоун", а това може да се случи и с други трасета.

Причината е, че в нови записи той отправя хомофобски обиди към някои състезатели, а казусът с Пикет бе взет присърце от бразилски политици.

Трима депутати от местния парламент поискаха начало на криминално разследване срещу легендарния пилот, заради расизъм и разпространение на език на омразата. Ако той те окаже виновен, максималната присъда, която го очаква е от три години затвор.

Пикет обясни, че изпозлвана от него дума "neguinho", в Бразилия няма обидното значение на "nigger" в англоезичния свят, а е може би малко прекалено, но не и расистко обръщение към цветнокож човек.