Първата заплата на Мик Шумахер като пилот във Формула 1 ще е ... новобранска, както се полага на дебютен сезон на млад състезател сред асовете.

Синът на седемкратния шампион Михаел ще стартира кариерата си за "Хаас" през 2021 г.

Според италианския "Кориере дело спорт", отборът е направил страхотна сделка. Той няма да плаща заплата на нито един от двамата си пилоти за следващия сезон.

Възнаграждението на Шуми-младши ще е едва 600 000 евро за годината, като половината се покриват от "Ферари", а останалите - от спонсорски контракти на младежа.

Италианската марка държи правата на Мик и следи изкъсо развитието му, като е ясно - сезонът в "Хаас" ще е неговото "интервю за работа" в болида на Скудерията. Дали след година или две, но това изглежда неизбежно, стига Шумахер да покаже качествата, необходими да е пилот на "Ферари".

Негов съотборник ще е Никита Мазепин, напълно неизвестен за Формула 1 руски пилот. Куриозно, и на него "Хаас" няма да плаща нито цент.

Неговото семейство ще налее около 20 милиона евро в отбора и Ф1 под формата на спонсорски договори, за да вкара своето момче в най-гледаното автомобилно състезание на планетата.

За тях това не е проблем, фамилия Мазепин държи компанията "Uralchem" - една от водещите в химическата индустрия, като състоянието на бащата Дмитрий се оценява на над 7 милиарда долара.