Герой за каталунците бе обичайният заподозрян - Лионел Меси. Аржентинецът отбеляза и трите попадения в мача, което бе негов хеттрик №40 в кариерата. 
 
Меси също така успя да се изравни с Мохамед Салах в челото на класацията за "Златната обувка", давана на най-добрия голмайстор в Европа в края на всеки сезон.
 
"Барса" от своя страна продължава да няма загуба в първенството от началото на сезона, а последното поражение на каталунците в Ла Лига бе преди точно една година, от "Малага" с 0:2. Това прави 38 мача, което изравнява рекора на "Реал" (Сосиедад) от края на 70-те.
 
Срещата протече безпроблемно за "Барса". Домакините бяха много активни в търсенето на гола от самото начало, но пропускаха пред вратата на "Леганес".
 
Трябваше да се стигне до 27-та минута, за да блесне геният на Меси. Аржентинецът изпълни перфектен пряксвободен удар и откри.
 
Само пет минути по-късно Меси получи пас от Коутиньо и реализира за 2:0.
 
През втората част "Барселона" намали темпото и си плати в 68-та минута. Набил Ел Зар намали с удар от 20-ина метра, не без помощта на рикошет от крака на Сержи Роберто.
 
"Барса" се активизира в търсенето на трети гол и след няколко пропуска, Лео Меси оформи своя хеттрик. Аржентинецът овладя топката на гърди и се озова сам срещу вратаря, като не представляваше никаква трудност за него да го преодолее.
 
Седем кръга преди края, каталунците имат 12 точки преднина пред втория "Атлетико" (Мадрид) и 16 пред "Реал" (Мадрид) , като двата тима се изправят един срещу друг днес от 17:15 ч.