Поне 10 стадиона, напълно годни за провеждане на мачове, изолирани и обезопасени, ще са необходими за завършване на сезона във Висшата лига.

Това чуха клубовете от английския елит на срещата си с представители на медицинския щаб за справяне с пандемията във Великобритания, и хора от правителството.

Идеята е за неутрални арени, които да са в идеална локация за по-кратки пътувания на отборите. Засега няма вариант всички мачове да са на конкретните терени на отделните клубове.

Не всички от тях позволяват достатъчно добро изолиране и дезинфекциране, както и необходимото разделяне на тимовете преди и след срещите.

Сигурно е, че мачове ще има на най-големите и модерни стадиони, защото те имат най-сериозен като брой персонал. Освен това мерките за изолация и обезопасяване могат да бъдат приложени най-лесно и сигурно именно там.

"Уембли", "Емиратс", "Тотнъм Стейдиъм" и "Стамфорд Бридж" вероятно ще са арените на мачовете между тимовете от южната част на страната и около Лондон. "Олд Трафорд", "Етихад", "Анфийлд", "Вила Парк" и "Сейнт Джеймс Парк" в Нюкасъл ще приемат двубои в северната част на страната.

Ще са необходими вероятно и неутрални арени, като една от тях ще е "Уембли". Разбира се, всички мачове ще са пред празни трибуни и в присъствието на не повече от 150 души персонал, журналисти, медицински лица и т.н. извън хората от двата отбора.

Другата новина от срещата на клубовете с хора от медицинския щаб е, че ще са нужни около 40 000 теста за Covid-19 преди и по време на периода на тренировки и рестарниране на сезона.

Стъпките са подобни на тези в Германия, където вече се доближават до започване на мачове.

Тренировките би трябвало да се подновят около средата на май, когато играчите да пристигат в базите на клубовете с маски, да не ползват съблекални и душове там, а да се прибират след заниманията с автомобилите си.

На 7 май ще се вземат окончателни решения около подновяването на сезона, очаква се то да се случи на 7 или 15 юни. Към момента всички 20 клуба са се обявили "за" продължаване и довършване на сезона, от който остават 92 мача.