Аякс ще плати обезщетение от 7.85 милиона евро на семейството на Абделак Нури, след като бе постигнато извънсъдебно споразумение за това. Клубът избегна по този начин вариантите делото да стигне до арбитраж в нидерландската федерация или граждански съд.

Близо 5 години продължиха преговорите, след като фамилията обвини Аякс за трагедията с тяхното дете.

Нури бе обещаващ млад играч на гранда от Амстердам, поредният продукт на прословутата академия, когато падна на терена по време на контрола с Вердер през юли 2017-а.

Притокът на кислород в мозъка бе спрял за няколко секунди, което предизвика необратима травма. Нури и днес е в състояние, в което животът му се поддържа от машини в домашни условия, но не е дошъл в съзнание. Вероятността да го направи е минимална. Тогава бе на 20 години, днес е вече почти на 25.

Семейството внесе съдебен иск за това, че лекарският екип на Аякс е сбъркал в третирането при оказването на първа помощ. Според апела е закъсняло включването на дефибрилатор и апарат за обдишване.

Аякс прие да плати обезщетението без възражения. Клубът извади от употреба фланелката на Абделак с номер 34, а в дома му често ходят хора от ръководството и бивши съиграчи. Просто да поседят край него в стаята.

В Академията на Аякс ежегодно се връчна награда "Нури" на най-големия талант.