Футболните скандали между Бразилия и Аржентина не са рядкост през годините, но този път двете големи сили на Южна Америка се захапаха заради един безсмислен мач.

Става въпрос за отложената им световна квалификация от миналия септември, когато минути след началото на двубоя, бразилските здравни власти нахлуха на терена и прекъснаха срещата.

Причината бе в нарушаването на здравните мерки и грешно попълнените формуляри на няколко аржентински национали при влизането на територията на Бразилия.

Мачът бе отложен, но с течение на квалификациите се оказа, че той няма абсолютно никакво отношение към класирането. Бразилия убедително спечели квалификациите с 45 точки, Аржентина също убедително завърши на второ място с 39, като двата тима доста рано си бяха осигурили място на Мондиала в Катар.

Именно заради това дълго време никой не повдигаше въпроса за този отложен мач, а Бразилия и Аржентина бяха готови да си стиснат ръцете просто мачът да не се състои. Така или иначе той няма да промени по никакъв начин класирането.

Шефовете на КОНМЕБОЛ обаче заключиха, че няма как квалификациите да се броят за завършени с мач по-малко, а Бразилия и Аржентина в крайна сметка ще трябва да изиграят този мач през лятото.

Това разгневи аржентинците, които веднага отговориха, че ако ще има мач, то те искат служебно 3:0 заради намесата на бразилските власти, които са единствените виновни изобщо да има отлгане.

Отговорът от Бразилия не закъсна. И Селесао поиска служебно 3:0, защото пък аржентинските национали били виновни, че попълнили неверни декларации.

Общо взето и двете федерации нямат никакво желание да изиграят този мач, но искат или той да бъде изтрит тотално от статистиката, или да получат своето 3:0.

Служебната победа няма да има никакво влияние на класирането, но нито една от двете федерации не е готова на компромис.

Така в крайна сметка ще се наложи през юни звездите на Бразилия и Аржентина да почиват по-малко, за да изиграят този двубой, който по-скоро ще премине в духа на контрола.