Дидие Дрогба загуби изборите за президент на федерацията на Кот д`Ивоар, след като елиминиран още на първия кръг от вота.

Легендарният нападател, подобно на други доскорошни играчи с неговия статут - например Димитър Бербатов у нас - афишира желание за промяна във футбола в родината му. Но и по подобен начин не успя от първия опит.

Култовия герой за феновете на Челси получи по-малко от една пета от гласовете на първия тур, с което бе елиминиран от втория.

Там спечели Ясин Диало, който е член на изпълкома на федерацията, с 63-61 гласа срещу Сори Диабате, който пък бе вицепрезидент до момента. Тоест - и двамата са личности от досегашното статукво, срещу което опита да се изправи Дрогба.

Цялата ситуация около футбола в страната е взривоопасна от години, след като ФИФА се наложи да се намеси и да наложи избори.

44-годишният Дрогба пък първоначално изобщо не бе допуснат да се кандидатира, но световната централа се намеси отново след негова жалба и постанови, че няма проблем и той има необходимата квалификация.

Дидие изкара Елитния мениджърски курс на УЕФА за бивши играчи, през който мина и Стилиян Петров.

Загубата на легендата предизвика масови протести в страната, тъй като неговата програма е изключително амбициозна и революционна.

А след година Кот д`Ивоар е домакин на Купата на Африка и организацията не е никак лесна работа. Именно със зрелищно представяне на страната там планираше да започне реловюцията си Дрогба, но не бе избран.